Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NIKOLAJEVIĆI U BEČU

1.861

Beč je sinoć na neki način bio u znaku Nikolajevića. U Konzulatu ambasade Srbije priređena je izložba „Svetomir Nikolajević- od zaborava ka svetlu“. Njegovi potomci u saradnji sa srpskom ambasadom u Beču i Pedagoškim muzejem iz Beograda i ovom prilikom podsetili su na život i delo Svetomira Nikolajevića, jednog od najvećih srpskih intelektualaca u drugoj polovini 19. veka.

Svetomir je rođen u valjevskom kraju, u Raduši. Pored Beograda, školovao se u Cirihu, Bernu, Berlinu, Parizu i Londonu. Doneo je evropski duh u Srbiju. Jedan  je od naših prvih akademika. Prvi je Srbin predložen za Nobelovu nagradu. Bio je predsednik srpske vlade, gradonačelnik Beograda, ministar unutrašnjih poslova. Osnivač je Društva „Sveti Sava“.

Otvarajući izložbu, o njegovoj intelektualnoj grandioznosti govorio je Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Beču. Saznanja o Svetomirovom radu prosto zbunjuju čoveka. Napisao je dosta knjiga, govorio desetak jezika, obavljao najviše državničke poslove i kao snažna ličnost imao je širok dijapazon interesovanja, ocenio je Rodić. Lično je želeo da izložba bude u Konzulatu da bi je videlo što više naših ljudi. Svakodnevno u Konzulat svraća  150 građana.

Praunuka  prof. dr  Snežana Nikolajević istakla je da je u njenoj porodici živo sećanje na Svetomira. Uvek su gajili njegov kult. Kuća je bila puna Svetomirovih knjiga i spisa. Tad i sada.

I za Snežanu kao i za čukunuka Dejana Nikolajevića važno je da se Svetomir otrgne od zaborava jer je nepravedno prestala priča o njemu. Dejan sa suprugom, dve kćerke i sinom živi u Beču i bio je glavni inicijator otvaranja izložbe. On je i pre dve godine u glavnom gradu Austrije priredio promociju knjige o Svetomiru Nikolajeviću. Njegovi stanovi u Beču i Valjevu i kuća u Raduši, puni su knjiga o Svetomiru a deli ih i prijateljima da bi i na taj način Svetomira otrgao od zaborava.

Poseban doprinos velikom događaju u Konzulatu ambasade Srbije u Beču imao je Jovica Đorđević, profesor klasične harmonike na Bečkom konzervatoriumu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i jedan broj Valjevaca koji su specijalno tim povodom  putovali u Beč.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.