Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ЗАРИЋИ СИНОНИМИ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ

532

Уторком, петком и недељом, када су Зарићи на ваљевској зеленој пијаци, највећа гужва је на њиховим тезгама. Без обзира на то шта продавали, купци желе њихову робу и не маре да понекад чекају у реду. Атмосфера је таква као да је сваки пут распродаја поврћа или да су уведене акције на све њихове артикле. А није тако, свака добра роба има своју цену па и поврће Зарића. Објашњење је једноставно, Ваљевци желе квалитет а већ знају да га Зарићи имају и да годинама производе органско поврће. Највише гаје парадајз а онда и остале повртарске културе: краставац, паприку, кромпир, салату, лук, спанаћ, брокули, кељ, келерабу, шаргарепу…

– Сваке недеље купујем њихово поврће. Квалитет је очигледан и што је најважније органска је храна. Био сам  у њиховим пластеницима и уверио се да не користе хемију. Кад уторком или петком  идем за Београд, прво свратим на зелену пијацу и код Зарића купим парадајз да га понесем деци. Студирају а у Београду нису у прилици да купе проверен, непрскан парадајз, објашњава познати ваљевски хирург.

– Купују моји родитељи па сад купујем и ја за своју породицу. Ово поврће има и мирис и укус и то ме уверава да је органског порекла. Познајемо дуго Зариће и стекли смо поверење у њих, каже млађа апотекарка док пазари парадјз, краставце, младе кромпире и црвену папруку.

– Пензије су нам такве какве јесу. Боље ми је да купим здраво поврће макар било скупље него да паре одвајам за лекове. Све има своје и зато сам на овим тезгама редован купац, наглашава пензионерка, доброг физичког и здравственог изгледа.

Али, без обзира на то што се проверено зна да три генерације Зарића из Горића на традиционалан начин производе здраву органску храну они не поседују цертификат којим би и неупућене могли да увере у квалитет свог поврћа. Проблем је што је њихових 60 пластеника у градској зони Ваљева и самим тим не могу добити званични папир да је њихово поврће органског порекла.

Било како било, у пластеницима Зарића ина ваљевској зеленој пијаци и даље је све без промена. У пластеницима земља се сама оплемењује. Вредни повртари у земљу убацују хумус и изгорело стајско ђубре а траву плеве ручно. На пијаци дневно продају по 1000 килограма парадајза и у великим количинама осталог поврћа. Ко дође после 10 сати има мале шансе да Зариће затекну на пијаци.

ЛА.Р.

Фото Иван Симић

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.