Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LJIŽANI POŠTUJU JUNAKA KOŠARA

6.590

„Nedelja, i svi ste tu, sve podseća na sreću, nedelja, al’ više vas ja  zagrliti neću……daleko negde, sam na put bez povratka, vaš sin se  sada sprema……“

Ovim stihovima početkom devedestih godina, Džej, pevač narodne muzike  napravio je veliki hit. Istim stihovima na večni počinak na Đurđevdan  1999.godine, ispraćen je mladić Darko Milošević iz Ljiga koji je svoj  život dao na Košarama.

Rođen je 1978.godine u Ljigu. Za vreme NATO agresije na SRJ  nalazio  se  u 125.motorizovanoj brigadi. Uprkos tome što je ranjen u nogu, u  prizrenskoj bolnici  gde se oporavljao, insistirao je da bude vraćen  na položaj. Petog maja 1999. godine  u jeku borbe na Košarama u ranim  jutarnjim satima, i pored velikih napora naše vojske koja je brojno  bila dosta slabija u odnosu na Šiptare, u Darkovom rovu odjeknule su  dve  detonacije. Iako teško ranjen, pokušavao je da dozove  dva druga koji  su bili sa njim u istom rovu. Bio je u veoma lošem stanju…Uniforma  sva u rupama kao i desna strana lica….Borio se Darko za svoj život do  poslednjeg trena. Rane su ipak bile preteške za njegovo junačko srce.

Za svoju zemlju i svoj narod dao je najviše. Svoj žvot! Tu noć je umro u  bolnici.

U Darkovu čast ulica u Ljigu kojoj je živeo, ponela je njegovo ime.

Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće  krasi njegova bista. Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006.godine  uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta. Parkić nikada nije prazan. Mnogim Ljižanima i autorki ovog teksta čast je što su poznavali i odrastali uz ovog srpskog junaka koji je svoj život u 18-toj godini dao za Srbiju.

Andrijana Sreckovic

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.