Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

DOMAĆA FABRIKA DRVETA U VALJEVU

4.924

U Valjevu počela probna proizvodnja u fabrici za preradu drveta  „KRSTAKO“, koja ce zapošljavati 150 radnika.

Investicija vredna 6 miliona evra. Poluproizvode za namestaj izvozice u  Kinu a pelet u Italiju. Izgrađena na livadi, uz podršku banaka i grada Valjeva, „Krstako“ je  postala najsavremenija fabrika za preradu drveta na Balkanu.

Fabrika dnevno preradi 120 kubika bukovih trupaca. Od dasaka prave se  elementi za nameštaj, otpaci posebnom trakom odlaze do pogona za pelet a  kora se odvaja za toplotnu energiju potrebnu fabričkoj sušari.

– Moje radno mesto je vrlo zahtevno. Radim na pripremi daske za, na  kraćenju daske koja ide za sušaru i parionicu. Obučen sam od strane  proizvođača ovih mašina, objašnjava Milan Radosavljević, koji je prošao  specijalnu obuku u Sloveniji.

Preradom drveta, umesto prodaje trupaca, ovde žele veću dobit na  stranom tržištu.

-Od celokupnih trupaca se sve iskorišćuje, znači, od kore pa znači do  odpadaka, znači sve što trupac ima ide do finalne prerade i proizvodnje  i plasmana. Celokupan plasman je izvozno orijentisan i malte ne prodat  unapred. Smatram da će negde 30 do 40 kontejnera rezane graće, bukove  građe, sušene, za industriju nameštaja  biti mesečno plasiranio iz ove  fabrike i negde oko 15000 tona peleta u klasi AM plus 1 na teritoriju  Italije i Austrije, naglašava privrednik iz Beograda Milan Krstić,  direktor i vlasnik fabrike „Krstako“, čiji je otac poreklom iz Lelića.

Potpisali su petogodišnji ugovor i elemente za nemeštaj izvoziće u  Kinu.

Da investira u Valjevu vlasnik se odlučio zbog bukovih šuma u okruženju  i saradnje sa lokalnom samoupravom.

-Značaj fabrike je višestruk. Ne samo što će zaposliti par stotina,  negde oko 15o ljudi, nego i veliki broj kooperanata iz valjevskih sela.

Isto tako može da nađe interes da sarađue sa firmom Krstako, da ne ide  dalje u Prijepolje, ili ne znam po Srbiji ili Bosni i Hercegovini gde su  do sada vozili svoje proizvode, ističe dr Slobodan Gvozdenović,  gradonačelnik Valjeva.

Fabrika će uskoro imati kogenerativna postrojenja i za proizvodnju  električne energije. Tada će zapošljavati 250 radnika.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.