Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

U LOPATNJU NAJMODERNIJA SUŠARA VOĆA

1.255

Najmodernija inovativna sušara, koja se montira u Lopatnju kod Osečine, produkt je domaće pameti, strucnjaka iz Čačka sa velikim iskustvom u ovoj oblasti i inicijative Dragoljuba Mitrovića, vlasnika firme „Podgorina voce“, sa ciljem da sušenje voća bude lakše, efikasnije i racionalnije .

Ovakvu sušaru, po prvi put napravljenu, može da opslužuje samo jedan do dva radnika.

Najnovija automatizovana sušara delo je stručnjaka firme „Process ing“ iz Čačka. Njen vlasnik i stručnjak u ovoj oblasti, nekada poznati privrednik i rukovodilac u fabrici Cer iz Čačka, Milivoje Trifunovic sa svojim saradnicima, montira poslednje komponente ove inovativne sušare, koja je jedina u regionu.
Inženjer Trifunovic objašnjava njene prednosti.

-Sušenje je bez ručnog slaganja i skidanja šljive i drugog voća sa lesa. Višestruko manje radnika je potrebno, a voće se suši kvalitetnije u odnosu na standardne sušare. Ova sušara radi na principu više automatizovanih traka koje omogućavaju da se voće tokom sušenja spušta sa jedne na drugu traku, pri čemu se postiže bolji kvalitet sušenja, što nije slučaj kod sadašnjih standardnih sušara, navodi Trifunović.

-Nova automatizovana sušara će sušiti kvalitetnije, sa manje radne snage uz niže troškove i sa značajno većim kapacitetima, kaže Dragoljub Mitrović, vlasnik firme „Podgorina voće“, koji je pre 6 meseci došao na ideju da stručnjaci iz Čačka osmisle novu sušaru.

Najmoderniji tuneli sa 12 traka za sušenje voća, kapaciteta su od 12- 16 tona  osušenog voća za 24 časa.

-Najmoderija automatizovana sušara omogućiće i podešavanje temperatutre u različitim fazama sušenja što će poboljšati i ubrzati sušenje. Prednost u kvalitetu procesa je i okretanje šljive tokom sušenja 12 do 13 puta što omogućuje sušenje sa svih strana ravnomerno. U klasičnim sušrama suši se samo sa jedne strane, ističe Dragoljub .


Prednost ove sušare je što osim šljive može da suši i drugo voće. Jedina ovakva sušara u regionu omogućiće firmi „Podgorina voće“ da poveća proizvodnju do 1000 tona  osušenog voća godišnje.
Podgorina, kao lider u proizvodnji suve šljive, može se sada pohvaliti i sa inovacijama u najnovijim tehnologijama sušenja voća.

M.J.M.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.