Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

PROKLETA JERINA I ĐURAĐ BRANKOVIĆ POČIVAJU U SLAVKOVICI?

4.353

Tri masivna i misteriozna kamena sarkofaga čuvaju tajnu o večnoj kući  srednjovekovne čuvene srpske porodice Branković. Kameja, pravo remek  delo minijaturne umetnosti, pronadjena u ženskim rukama, upućuje  stručnjake na tvrdnju da je u pitanju Irina, poznatija kao Prokleta  Jerina, supruga despota Djuradja Brankovića.

Crkvina ili Manastirina, ruševine su srednjovekovnog manastira,  koje se nalaze u Slavkovici kod Ljiga, u podnožju Rajca.

Kompleks je podignut krajem  XIII ili početkom  XIV veka, a  pretpostavlja se da grobovi u narteksu crkve pripadaju despotu Djuradju  Brankoviću, njegovoj supruzi Jerini i sinu Lazaru.

Andrijana Srećković,novinar TV Ljig

Arheološka istraživanja kompleksa obavljena su u periodu od 1973. do  1978. godine, dok su sitniji zaštitni radovi izvedeni 1998. godine.

Ruševine manastira su pod zaštitom Republike Srbije, kao  spomenik kulture od velikog značaja. Zanimljivo je da su poslužile i za  scenografiju  jednog  segmenta filma „Povratak otpisanih“.

Smatra se da je krajem 13. ili početkom 14. veka, na ovom mestu podignuta crkva jednobrodne osnove, koju narodno predanje vezuje za praznik Vavedenja Bogorodičinog. Njena unutrašnjost je podeljena na tri traveja. Na istočnom kraju se nalazi velika oltarska apsida, nepravilne potkovičaste osnove. Napravljena je od neobrađenog kamena, verovatno nije bila živopisana, tako da njen jedini ukras predstavljaju lezene na fasadi. Crkvi je, sredinom XV veka, dozidan narteks, dobila je i kupolu, a oko nje je podignut niz drugih građevina i zid, čime je  postala središte manastira. Prostor oko nje, korišćen je za sahranjivanje, od XIV do XVI veka, posle čega je najverovatnije zapustela.

U prostoriji uz južni zid narteksa, nalaze se tri masivna kamena sarkofaga, u kojima su sahranjene tri ugledne ličnosti, najverovatnije manastirski ktitori. U njima su nađeni zemni ostaci dvojice muškaraca (starijeg i mlađeg) i jedne (starije) ženske osobe, u čijim rukama je kameja sa likom svetog Nikole. Ona je iz X ili XI veka a čuva se u beogradskom Narodnom muzeju. Na osnovu nekih izvora, povezuje se ličnošću Jerine Branković, zbog čega pojedini naučnici smatraju da grobovi u crkvi pripadaju njoj, njenom mužu i jednom od sinova.

Projektom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva prošle godine crkva je rekonstruisana.

Andrijana Srećković

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.