Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

POGON KOVAČKOG CENTRA U MLADENOVCU

4.569

Kovački centar u Valjevu u saradnji sa Jugoimport SDPR-om oživeo je  pogon zatvorene fabrike „Patar Drapšin“ u Mladenovcu i u njemu  kuje  obojene metale za  namenske i civilne potrebe. U Valjevu gde se  proizvode otkovci od čelika, nije bilo obrade obojenih metala. Time je  otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namensku industriju  Srbije.

-U posrnulom gigantu „Petar Drapšin“ u Mladenovcu opet rade moćne  prese. U pogonu Kovačnice koji je kupio Jugoimport SDPR za potrebe  Kovačkog centra u Valjevu osvojena je nova tehnologija kovanja obojenih  metala. U ovaj pogon, čije je renoviranje koštalo 5 miliona evra,  prebačene su i sve mašine iz mladenovačke livnice, ističe Dušan  Blagojević, generalni direktor Kovačkog centra Valjevo.

-Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u  situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem de je  jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog celokupne proizvodnje i  procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik a ovde  aluminijum i obojeni metali, naglašava Milan Đurović, pomoćnik  generalnog direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg  „Petra Drapšina“. Kovački centar Valjevo ovde osvaja nove kalibre za serijsku proizvodnju  minskih, raketnih i artiljerijskih programa. Sa Mašinskim fakultetom u Beogradu potpisan je ugovor o  naučno-istraživačkoj i tehničkoj saradnji.

-Naša uloga je pored usavršavanja mladih kadrova, studenata i mladih  inženjera, je implementacija najnovijih naučno-istraživačkih dostignuća  u proizvodne procese i procedure u ovom preduzeću  sa jedne strane i sa  druge rešavanje nestandardnih, specifičnih problema koji se tokom  proizvodnje mogu pojaviti, kaže prof. dr Aleksandar Simonović, prodekan  za naučno-istraživačku delatnost Mašinskog fakulteta u Beogradu.

„Tehnički remont Bratunac“ koji je proizveo oklopno vozilo „Despot“ ovde kupuje kovane rukohvate za svoj pištolj „Vampir“.

-Tehnički remont prepoznao je ovu kovačnicu, njene visoke tehnologije i  standarde. Kovački centar vidimo kao pouzdanog partnera za realizaciju  naših budućih projekata, objašnjava Svetlana Stanimirović,  tehnolog-konstruktor „Tehničkog remonta Bratunac“.

Kovački centar Valjevo,  sa pogonom u Mladenovcu zapošljava 320 radnika  i najmodernije je opremljen u ovom delu Evrope.

Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za  haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namenske  industrije Srbije.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.