Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MIONICA BEZ SMOGA

2.406

Za razliku od drugih gradova u Srbiji koji se guše u smogu zbog grejanja na čvrsta goriva, Mionica od početka ove godine nema te probleme. Nova gradska toplana, za energent jedino koristi ekološku biomasu.

Sve javne ustanove u Mionici, uključujući škole i dečje obdanište, priključene su na gradsku toplanu. Koristeći sada biomasu  umesto uglja i mazuta, toplana ne zagađuje Mionicu.

Mioničani sada planiraju da na gradski sistem grejanja priključe i stambene objekte. Prvenstveno one koji za grejanje koriste  štetan lignit. Za kratko vreme grejanje na biomasu pokazalo je sve prednosti.

– Zahvaljujući novoj toplani učionice su nam sada toplije nego što su bile. Grejanje je jeftinije. Mi smo u prednosti i zato što će nam deca udisati čistiji vazduh i biti zdravija, objašnjava Slađana Ranković, direktorka osnovne škole „Milan Rakić“.

Sredstva za novu toplanu i postavljanje toplovoda, u iznosu od 138 miliona dinara, obezbedila je državna Kancelarija za javna ulaganja. Mionica je prvi grad u Srbiji  koji na ovaj način rešava grejanje ekološkim energentom.

– Ovim sistemom rešili smo problem aerozagađenja. Isto tako rešili smo da se novac koji je do sada odlazio  za nabavku energenta van teritorije naše opštine, usmerava za nabavku drvne sečke koja se koristi kao biomasa sa mioničke teritorije. Dakle, novac za energente ostaje na teritoriji naše opštine, naglašava Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U Valjevskom kraju, poput Mionice, ekološkim energentom od naredne sezone grejaće se i Osečina. Država je obezbedila sredstva a izgradnja toplane počeće ovog proleća.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.