Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO POBEĐUJE NEVOLJE

2.405

Preživelo je Valjevo, može se sada reći, mnogo veće nevolje nego što je bila epidemija koronavirusom. Da li je broj obolelih i žrtava mogao biti manji ili ne daj Bože veći, pitanja su o kojima će tek biti reči. Tim pre što će uskoro predizborna kampanja biti nastavljena. Sve će se prelamati preko gradskog Štaba za vanredne situacije. Rasplet mora uslediti jer je zaplet u njihovim redovima  započeo još tokom epidemije.

Dotle, nekoliko zanimljivih činjenica.

Dok su u drugim gradovima žarišta epidemije nastajala u staračkim domovima, zdravstvenim ustanovama ili gastarbajterskim naseljima, Valjevo je bilo jedinstveno po tome što je kafanska atmosfera izazvala zarazu širih razmera. Valjevo je tako sa Beogradom i Nišom postalo centar epidemije u Srbiji.

Pojedinim Valjevcima nošenje zaštitnih maski nije teško palo. Na to su bili naviknuti prethodnih meseci. Štitili su se maskama kada su njihova pluća pre koronavirusa napale opasne čestice iz zagađenog vazduha nad gradom. Nije tada bilo vanredne situacije iako će posledice možda biti veće nego što ih je doneo opasni virus.

Niko se u Srbiji  osim Valjeva ne može pohvaliti da je do sada imao četiri predsednika stručno operativnog tima. Najverovatnije niko u najtežim situacijama u kojima se Srbija nalazila u novije doba nije na poziciji načelnika Štaba za vanredne situacije imao jednog istog čoveka. Bio je načelnik za vreme bombardovanja, onda poplava i sada koronavirusa. Neki će reći, sreća u nesrećama.

Kad je reč o srećama, onda je dobro da valjevski Skadar na Bojani poznat kao Dom za stare ipak nije završen. Tokom epidemije bila je bar jedna briga manje.

Valjevski sveštenici prvi su u Srbiji prestali sa svećenjem Vaskršnje vodice u domaćinstvima. Ipak, neki među njima prvi su bili zaraženi koronavirusom. Takođe i vladika valjevski Milutin. On je jedini srpski vladika koji je izgubio bitku sa virusom.

LA.R.

 

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.