Jedna od najlepših Valjevki u novije vreme, zvanična Miss Jugoslavije 2002. godine i 11. na svetu u Londonu, naša manekenka koja se na revijama svetske mode isticala lepotom i šarmom, Ana Šargić, danas je primer uspešne poslovne žene, majke i supruge koja živi na
releciji Dubai-Beograd-Berlin. U poslednjih nekoliko meseci čest je gost Valjeva gde poslovnim iskustvom pomaže u važnom projektu.
Kompanija „Ingrap OMNI“ angažovala Vas je da brinete o projektu „Dom za stare“ koji je napravljen po nemačkom modelu?
– Projekat „Dom za stare“ i moje angažovanje nije slučajnost. Ovaj projekat iza sebe ima jasnu viziju jednog od najuspešnijih privrednika i vizionara u Srbiji gospodina Teodosija Krstića a ja sam tu da pružim svoj doprinos internacionalnim iskustvom koje posedujem na ovakvim projektima. Često je pričao o svojoj ideji i onome što je zacrtao i obećao sam sebi a to je da će biti prvi koji će pružiti Srbiji najbolji i najkvalitetniji dom za stare. Ideja je postojala ali je bilo neophodno da se slože sve kockice i da to bude jedna prava evropska priča. Dom za stare „Kolubara OMNI“ Premijum je po svemu poseban i jedinstven. Ne samo Valjevu već Srbiji je bio potreban dom za stare koji će ispuniti sve evropske standarde. Moja poslovna saradnica Eva Maria Rothe i ja, zajedničkim znanjem i iskustvom smo postavili ovaj projekat na najviši mogući nivo i implementirali smo nemački pristup rada u domu. Gospodin Krstić je izgradio prelep i funcionalan objekat koji može da udomi do 100 korisnika a gospođa Eva i ja smo postavile kvalitet usluge na evropski nivo.
Naši korisnici spadaju u veoma osetljivu populaciju i zato je najbitnije da se osećaju voljeno i prihvaćeno od strane zaposlenih. Tim Doma za stare prolazi kroz svakodnevni trening i naše poslovanje se odvija po nemačkom konceptu. Fokusirani smo na svakog klijenta individualno i svakom od njih pristupamo shodno zdravstvenom stanju, potrebama, željama, intresovanjima. Biografija svakog klijenta je najbitnija stavka. Naš socijalni radnik kao i čitav tim ima obavezu da primeni nemački koncept u poslovanju. Iz biografije klijenta se dobijaju odgovori na sva pitanja i na osnovu biografije se formiraju sve njihove aktivnosti, dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje. Naš cilj je da unapreimo korisnika i da stimulišemo njegove mogućnosti da sam obavlja aktivnosti. Ili da bar pokuša. Da se oseti da može uz malu pomoć ili bez pomoći drugog lica. Pođite od sebe, kako bi ste se osećali da ne možete da ustanete iz kreveta ili da ne možete samostalno da hodate, da jedete, da idete u toalet ili da se igrate sa vašom decom, unicima a do skora ste mogli?! Nije lep osećaj, zar ne !? Svako od nas bi želeo bar da pokuša, da se oseti korisnim. Po tom principu funkcioniše naš tim, uvek su spremni da pomognu ali isto tako su spremni da korisniku pruže priliku da se oseti dostojanstveno.
Otkuda Vi sa modne piste u tom poslu? Modna karijera i biznis karijera?
– Uspeh u modnom svetu mi je otvorio velika vrata u svetu biznisa. Možda se to ne bi desilo da mi je glavni fokus bila moda. Međutim, nije. Još kao mlada devojčica imala sam jasan cilj, da postanem uspešna poslovna žena! Modna karijera trajala je punih 10 godina. U tom periodu sam aktivno putovala, radila sa velikim modnim kućama, uporedo studirala, učila strane jezike i usavršavala se. Pariz, London, Milano, Rim, Atina, Nikozia, Berlin, Moskva, Dubai, Cape Town, Njujork, Beograd i sve tako u krug! Uvek sam imala prednost u modnom svetu jer sam postigla veliki uspeh na izboru za Miss sveta 2002. godine gde sam zauzela 11. mesto kao poslednja Miss Jugoslavije.
Kada kažem prednost mislim na sve ono što je jako bitno kada ste na početku modne karijere a to je finansiranje putovanja, avionskih karata, hotelskog smeštaja, hrane… Svi troškovi su uvek bili pokriveni za mene i većina poslova se odnosila na direktan buking što nije bio slučaj kod ostalih koleginica. Samim tim i moja zarada je bila daleko veća. Veoma brzo sam se osamostalila, sa 16 godina sam zaradila prvi novac a već sa 19 godina sam bila u mogućnosti da finansijski pomažem roditelje, sestre, porodicu. Bila sam jako uporna i odlučna u svemu, želela sam uspeh i samo uspeh! Prioritet mi nisu bile žurke, provodi ni polusvet. Svoj posao sam radila profesionalno i odgovorno a novac sam trošila na sebe, porodicu, studije…
Nakon završenih studija odlučila sam da nađem posao u struci ali i da ostanem u svetu mode. Vrlo brzo sam dobila ponudu da budem najmlađi član tima Christian Dior-a, za njihov ulazak na tržiste Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prošla sam sve neophodne obuke, od proizvodnje, prodaje, marketinga i u svakom sektoru sam bila prisutna. Nakon toga sam dobila zvaničnu ponudu da budem deo menadžment tima i tada se ostvario moj životni san. Od tog trenutka sam se sve više fokusirala na posao u struci i polako sam se povlačila sa modne piste.
Poznanstva koja sam stekla u poslovnom svetu su od neprocenjive vrednosti. Vrlo brzo sam bila proglašena za najuspešnijeg mladog direktora u okviru kompanije. Uporno sam gradila poslovnu karijeru,samouvereno, svesna svojih kvaliteta. Tako sam dobila ponudu da radim u privatnoj firmi šeika u Abu Dabiju gde sam bila lični poslovni savetnik šeikove kćerke i u toj kompaniji sam bila odgovorna za strane investicije. Imala sam veliki broj projekata na kojima sam radila i nijedan nije bio u konekciji sa modom! Tako je počela jedna nova faza mog poslovnog razvoja i poveravani su mi inovativni projekti od velikog značaja i na državnom nivou. Investicioni i projekti za strateško partnerstvo, projekti vezani za protivpožarne sisteme, teretni transport, bolnice, naftnu industriju Abu Dabija, prestižne nekretnine, banke, eksport-inport, građevinu, visokogradnju, i to je bilo vreme ekspanzije Abu Dabija. Uključiti što više evropskih i svetskih kompanija i napraviti poslovnu saradnju koja je ekonomski opravdana. Naša saradnja i danas traje. Inače, u Nemačkoj sam najmlađi član Investicionog instituta koji ima predstavništvo u Berlinu i u svim većim gradovima Evrope.
Verujem da se u ovoj priči krije odgovor na Vaše pitanje… U poslu sam profesionalac, odgovorna i odana sa dugogodišnjim radnim iskustvom. Kada na sve ovo dodate da je projekat „Dom za stare“ vezan za moj rodni grad i da iza projekta stoji najuspešniji Valjevac jasno je da je saradnja bila neizbežna.
Koliko se često vraćate rodnom gradu u kojem žive Vaši roditelji i šta je to što se u Valjevu ne zaboravlja?
– U Valjevo dolazim često. Deci sam usadila ljubav prema Valjevu, prema Srbiji, srpskoj hrani, srpskom jeziku. Deca insistiraju da se svaki raspust provede u Valjevu kod mojih roditelja. Na raspolaganju imaju sve svetske destinacije ali nikada se ne dvoume. Bila sam jako mlada kada sam otišla iz Srbije tako da se najviše pamti roditeljska ljubav. Odrasla sam u skromnoj porodici sa puno razumevanja, ljubavi i pažnje. Od svih lokacija koje su bile na raspolaganju izabrala sam da deci napravim kuću na istom mestu gde sam se ja odgajila. Oseća se toplina, kuća ima dušu, odiše uspomenama, sada se na istom mestu igraju moja deca gde sam se igrala ja pre 30 godina.

 

Posle titule Miss Jugoslavije i plasmana u top 2o najlepših devojaka na svetu, vrata svetske mode bila su Vam otvorena. Nastupi na revijama najpoznatijih svetskih modnih kuća, nakon završenih studija uspešna saradnja sa Christian Dior. A onda odluka da se udate i postanete majka?
– Titulu Miss Jugoslavije i uspeh na svetskom takmičenju sam shvatila kao priliku za uspeh u poslu. Tu priliku sam iskoristila na pravi način ali me uspeh nije promenio. Moja percepcija života je bila i ostala ista. Savršenstvo ne postoji. Da bi čovek bio srećan mora da balansira i da na svim poljima bude po malo zadovoljan. Zdravlje, deca,posao, privatni život. Nije mi bio cilj da budem uspešna poslovna žena i da odlažem trenutak da postanem majka zbog karijere. Verovala sam u sebe da mogu da budem uspešna u poslu i da se ostvarim kao majka. Zamislite savršen posao, uspeh, novac, automobili, putovanja, skupocena garderoba i prazan stan!? Ne ide uz mene, previše ljubavi imam da pružim. Morala sam se ostvariti u ulozi mame.

 

Čime je, tada jednu od najtraženijih svetskih manekenki osvojio Reza Kalantaran, čovek iz sveta biznisa?
-Reza nije iz modnog sveta. Bavi se ugostiteljstvom i uspešan je u svom poslu. Karijeru je izgradio u lancu hotela Hajat zatim St. Regis i Soho Haus na poziciji generalnog direktora. U Emiratima je imao zadatak da u roku od dve godine otvori 72 hotela a trenutno je zadužen za Soho Haus- prestižni svetski lanac gde odsedaju počasni članovi, holivudske zvezde. U poseti je skoro bio Bred Pit, princ Hari, Orlando Blum, Rita Ora…

Posvećeni ste zdravoj porodici (majka ste dve devojčice- bliznakinje i dečaka) a istovremeno stalno ste na relaciji Ujedinjeni Arapski Emirati- Srbija- Nemačka. Odakle tolika energija?

-Mi smo pravi tim! Sara i Hana imaju devet godina, Aleksa je napunio četiri, ja sam prepuna pozitivne energije i tu energiju prenosim na decu. Život je jedan, uživam u svakom trenutku. Bilo je dosta teških situacija kada su bliznakinje u pitanju i to mi je bila životna lekcija. Volim život i uvek ću biti pozitivna. Putovanja su uvek usklađena sa Rezinim obavezama a njegova sa mojim. On ima svoj posao, ja imam svoj. Poslovne obaveze kombinujemo tako da je uvek jedno od nas uz decu. Vrsta posla je takva da možemo da biramo kada smo slobodni a kada radimo. On zna da kuva i da se posveti svim dečijim aktivnostima. I jedno i drugo smo samostalni i uspešni, isto tako vaspitavamo decu.

Izgledate odlično. I dalje lepo i šarmantno. Šta je tajna lepote i vitke linije?
-Hvala! Negujem se prirodnim preparatima, pijem dosta tečnosti, normalno se hranim, puno radim, trčim za decom i uvek sam pozitivna!

Svakodnevno ste u kontaktu sa svetski poznatim ličnostima. Upoznali ste i drugu stranu sveta. Gde smo mi u toj priči,ima li negde mesta za naš grad, sa toliko uspešnih Valjevaca u svetu?

-Tačno! Valjevo je zanimljiva sredina, ima dugu tradiciju i dosta toga da pruži. Imamo veliki broj uspešnih Valjevaca u svetu…Baš zato sam upoznala i drugu stranu sveta. Često dolazim u Valjevo jer imam osećaj pripadnosti a to je nešto što ne osećam tamo negde daleko.

LA.R