Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

PROTINA ŠKOLA JEDINSTVENA U SRBIJI

2.139

Čuvena Protina škola u znamenitoj Brankovini, postojbini slavnih Nenadovića, zablistala je u novom ruhu. Objekat je obnovljen pa je u školi, koja je muzej, urađena nova postavka. Posebno je zanimljiv rekonstruisan enterijer jedne učionice iz 19. veka.

Nova postavka u Protinoj školi  prikazuje razvoj prosvete i školstva u Srbiji, naročito u valjevskom kraju tokom 19. veka sa brojnim nastavnim sredstvima i udžbenicima tog doba.

Prethodna je uz brojne eksponate  prikazivala razvoj školstva u toku Prvog srpskog ustnka i istorijat Velike škole u Beogradu.

-Imamo jedinstvenu učionicu iz tog perioda. Ni u jednom drugom muzeju u Srbiji se ne može videti nešto slično zato što se nalazi u autentičnom objektu i sačuvana je upravo u svoj svojoj celini. U njoj je celokupan  školski nameštaj, skamije, katedre za učitelja, stolica, magareća klupa,  ormar i brojna nastavna učila, korišćeni u nastavi 19. veka, ističe Marina Ćirović, autorka postavke.

Druga, eksperimentalna učionica, namenjena je za pedagoške  programe i radionice sa decom. Čuće zvuk klepetuše kojom je počinjao i završavao se čas. U skamijama probaće da pišu perom i mastilom a videće zidne geografske karte iz 19. veka.

-Stara Protina škola  je najstariji objekat u kulturno-istorijskom kompleksu i prvi objekat koji je konzervatorski obrađen u ovom kompleksu. Nama je bilo jako važno da posle 36 godina od priređivanja prve postavke  iz 1984. godine otvorimo  novu stalnu postavku prilagođenu vremenu u kom živimo, i pre svega posetiocima, školskoj populaciji ali naravno i ljudima koji bi želeli nešto više da doznaju o počecima školstva u Srbiji, naglašava Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja.

Staru školu u Brankovini, prota Mateja Nenadović je podigao 1833. godine oddmah po izgradnji crkve. Školska zgrada je nepokretno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja i pod zaštitom je države  kao i ceo istorijski kompleks u Brankovini kojem pripada Protina škola.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.