Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SLUČAJ “ABRAŠEVIĆ“

Kao da je sve uredu

5.100

Već duže dogadjaju nam se neverovatne stvari.Ovo nikad nije bilo,tvrde tvorci neverovatnih gluposti, oduševljeno, verujući da su učinili nešto genijalno. Ostali, verujući i neverujući, zavrte glavom i prekrste se. Šta se to dogadja s nama? Sretnem prijatelja, prokomentarišemo sve to, on aforističar,  na rastanku kao pozdrav šalje poruku (svi se ponašaju) – kao da je sve uredu!

U takvoj atmosferi zatekla me je vest da je ukinut KUD Abrašević u Valjevu. Izguglam, što bi se današnjim rečnikom reklo, kako je sa drugim društvima istog imenom. Svi su na broju, nema nikakvih promena. Opet Valjevci prednjače u „orginalnosti“ – jedino oni misle da KUD Abrašević ne treba da postoji. Pravdaju se da društvo ima svakoraznih problema pa Opština da im „pomogne“ najjednostavnije ih ukine i u zamenu osnuje nešto kao Službu, Organ, Ustanovu ili već kako, istog imena!? Zaposli, normalno za današnje vreme, dvoje besposlenih, koji će pod imenom Abrašević, na plati u Opštini, da čuvaju „plamen slavnog Abraševića“ da se ne ugasi.

Čudi i podrška nekih „Abraševićevaca“ koji imaju razumevanja za ovu glupost. Koja to opština u Srbiji (i šire) ima Službu ili (…) kojoj je radna obaveza rad s amaterima. Obaveza je opštine da stvara uslove, pomaže da se izvuče iz krize jedno slavno Društvo ranga valjevskog Abraševića a ne da mu uzme ime i misli da je tako „rešila“ problem.Srećom njegovu slavnu prošlost nemogu prisvojiti.

Kratka informacija za ove „nove Valjevce“ (stari to odlično znaju). Abrašević je osnovan početkom prošlog veka, stvorili su ga i negovali svih ovih decenija, ljudi koji su bili naprednih ideja i na strani boljeg dela čovečanstva. Pozorište Abrašević je osvojilo sve prve nagrade u onoj velikoj državi u svom rangu, više puta, nastupalo na velikim scenama Regiona pa sve do Moskve, afirmisalo i odnegovalo desetine glumica i glumaca ove zemlje, folklor je nastupao na mnogim scenama Evrope i Amerike (pa i u Karnegi holu), svojevremeno osnovao Gradsku muziku, Jugoslovenske susrete amatera Abrašević itd,itd…

Možda nisam u pravu, ne razumem stvari. Jedno sam ipak shvatio, našao logiku onih koji su ovo učinili sa Abraševićem. Ako amateri mogu da vode državu, i Opštinu naravno, što nebi mogli i tamo neko Kulturno umetniko društvo, njihova je logika. Ipak malko su se zaneli. To što su oni “osnovali“ nikad neće biti valjevski Abrašević.

Jedino me brine zašto se ponašamo kao da je sve uredu. Zašto?

Radoš Glišić

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.