Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KOSAČKI REKORD NA RAJCU

2.750

Kosidba na Rajcu je treća po posećenosti manifestacija u Srbiji, odmah  iza Egzita i Sabora u Guči. Takmičenje najboljih kosaca u regionu održano je i ovog puta uz veliki  broj posetilaca  uprkos kiši i hladnom vremenu na planini blizu Ljiga. Zlatnu kosu osvojio je Vuk Vučković iz Preljine.

Kosidba na Rajcu, u revijalnom delu, podsetila je na doba kada je moba  sazivana da bi se pokosile planinske livade. Slikovit prikaz srpske tradicije na Rajac privlači sve generacije  posetilaca.

– Kosidba mi se dopada zato što pokazujwe da i dalje čuvamo tradiciju. Zato mi je drago da se ovo i dalje održava, jako me raduje da vidim  ovoliki broj ljudi, kaže studentkinja Jelena Savić iz Novog Sada.

-Svake godine sam prezadovioljan. Svaki put je sve lepše, ističe  penzioner Nikola Surla iz Inđije.

Takmičenje kosaca najuzbudljiviji je događaj rajačke manifestacije. Veštinu i snagu po kiši, isprobalo je dvadesetak kosaca, višestrukih pobednika najvećih kosidbi u regionu.

– Kiša nije smetala, kosi se za rose, kiša dobro dođe, ali samo da ne pokisnemo, za kositi je dobra kiša a za leđa nije baš dobra, u šali će reći visestruki pobednik kosidbe Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Kosidbu je obeležio i rekord Radoša Kotlaje iz Pljevalja koji je jednim zamahom pokosio parcelu širine šest metara.

-Bitno je da imaš dobar materijal, pribor za košenje. Treba snaga, treba žilavost, upornost jaka, objašnjava Kotlaja

Opština Ljig pridaje poseban značaj rajačkoj kosidbi.

– Kosidba na Rajcu evo već 50 godina dovodi posetioce na samu manifestaciju ali zahvaljujući Kosidbi na Rajcu tokom cele godine se pune kapaciteti  ne samo opštine Ljig nego i okolnih opština, naglašava Vlada Ivanović, predsednik Turističke organizacije Ljig.

Za tri dana manifestacije Rajac je, po proceni turističkih radnika Ljiga, posetilo 50 hiljada gostiju.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.