Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA POVLENU SREMUŠ ZA ZDRAVLJE

1.099

Mnogo toga ove godine ide na ruku organizatorima lepe turističke manifestacije Dani sremuša- uberi zdravlje. Po svemu sudeći lepo vreme posle dosta kišnih dana i kašnjenje vegetacije zbog duge zime doprineće da na Povlenu bude obeležen i početak berbe čudesno zdrave biljke sremuš. Takođe,  berba se uklapa sa svetskim Danom planete pa je program prilagođen tom datumu i stalnoj borbi za zdravu životnu sredinu.

-Planirana je izložba radova sa konkursa „Najbolja fotografija sa Valjevskih planina“ i „Zeleni zavičaj“ a i deo radova sa konkursa „Bio je otpad sad je figura“. Želimo da osnažimo ekološku svest o značaju očuvanja prirode Valjevskih planina ali i odgovornost prema otpadu. Poseban program se odnosi na takmičenje u spremanju jela gde je sremuš jedan od sastavnih delova i gde su za pobednike predviđene nagrade. Muzička grupa iz zaseoka Delići na Povlenu podsetiće na tradiciju dobre izvorne posme koja će se oriti planinom dok se bude brao sremuš a potom od njega pripremali specijaliteti, naglašava Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva.

Pored Turističke organizacije Valjeva organizatori manifestacije su i Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode „Taorska vrela“ Donji Taor, Klub „Ars Nova“ i Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.

Dani sremuša-uberi zdravlje, održavaju se u Donjem Taoru a glavni deo programa je pred seoskim domom u subotu 22. aprila, tačno u podne. Organizatori i ovog puta očekuju veliki broj posetilaca, pre svega ljubitelja prirode i zdrave hrane.

R.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.