Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SPOMEN OBELEŽJE BEZ PRILAZA

3.087

Posle sto godina u opštini Lazarevac podigli su spomen obeležje  komandantu gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću Brki, na brdu Kremenica  gde su vođene borbe tokom Kolubarske bitke.

Ni posle dve godine od podizanja spomen obeležja nije urađen adekvatan  prilaz pa izostaju organizovane posete tom važnom mestu.

Penzioner Vojislav Nikolić sa grupom meštana Bistrice bio je inicijator  podizanja spomen obeležja Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu  gvozdenog puka. Na brdu Kremenica gde je čuveni oficir poginuo  predvodeći juriš srpskih ratnika, vođene su velike borbe tokom  Kolubarske bitke.

Opština Lazarevac se priključila podizanju obeležja.

Posle dve godine meštani ukazuju da je spomen obeležje zapušteno, da  nema adekvatnog prilaza Kremenici i da izostaju organizovane posete.

-Trebalo bi na prvom mestu da se ovo ogradi spomen obeležje zbog  životinja i pasa koji vrše nuždu. Dalje, trebalo bi dovesti asfaltni put  dovde i sfaltirati ovo da mogu ekskurzije koje dolaze u spomen  kosturnicu u Lazarevac da dođu i tu da vide gde je ta bitka bila, kaže  Vojislav Nikolić, inicijator podizanja spomen obeležja.

Meštani Bistrice zalažu se da  spomen obeležje bude osvetljeno i da se  na Kremenici izgradi javna česma.

U lokalnoj samoupravi misle da su to više zahtevi lovačkog društva čija  je zgrada pored obeležja, ali  su već planirali da infrastrukturno  opreme i ovo poprište Kolubarske bitke.

-Moram da naglasim da smo bili ti koji su posle 102 godine uradili sve  to da se to mesto obeleži na jedan adekvatan način. Ono što je veoma  važno, važno je da smo poprište mesta gde je poginuo Milivoje Stojanović  Brka uvrstili u program Kolubarske bitke koja je državna ceremonija i  svakako ćemo i narednih godina činiti sve da to mesto bude prikladno  ljudima koji su dali život za slobodu Srbije, naglašava Bojan Sinđelić,  predsednik opštine Lazarevac.

Milivoje Stojanović Brka proslavio se sa svojom jedinicom i tokom bitke  na Ceru. Inspirisao je kompozitora Stanislava Biničkog da mu posveti  čuveni „Marš na Drinu“.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.