Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

GUŽVIN DUBOK RUKOMETNI TRAG

2.445

Povodom 70 godina Rukometnog saveza, valjevskom rukometašu i treneru Nikoli Jevremoviću Gužvi posthumno je uručena Zlatna plaketa Saveza. U ime porodice priznanje je primio njegov sin Jovan.
Jevremović je dubok trag u rukometu ostavo kao igrač Metalca, Crvene zvezde i Metaloplastike ali i kao trener više prvoligaških klubova i juniorske reprezentacije Jugoslavije sa kojom je osvojio dve zlatne medalje na svetskim prvenstvima.

Rukometnu karijeru Nikola Jevremović Gužva započeo je kao igrač sa 17 godina u valjevskom Metalcu. Potom je uspešno nosio dres Crvene zvezde i Metaloplastike, sa kojom je 1977. godine osvojio Kup Jugoslavije.

Početkom osamdesetih vratio se u Valjevo gde je uporedo sa igranjem započeo i trenersku karijeru. Posle metalca, bio je trener Crvene zvezde, Metaloplastike, Pelistera, Partizana i na primer Berana i podgoričke Budućnosti. Predvodio je juniorsku selekciju Jugoslavije koja je 1987. i četiri godine kasnije osvojila zlatne medalje na svetskim prvenstvima.

– Prava je šteta što Gužva nije dočekao da bude selektor seniorske reprezentacije Srbije jer bi sigurno i sa tom selekcijom našoj zemlji doneo nove medalje sa evropskih i svetskih takmičenja, mišljenja je Vojislav Andrić Mađar, proslavljeni valjevski i srpski rukometaš.

– Zlatna plaketa Rukometnog saveza Srbije koja mu je dodeljena deset godina posle smrti još jedna je potvrda njegove velike igračke i trenerske karijere. Bio je jedinstven trener i veliki čovek, osenio je Vladimir Petrić, srpski reprezentativac i učenik Nikole Jevremovića.

Ma memorijalnom turniru „Nikola Jevremović Gužva“ svake godine u Valjevu učestvuju domaće ekipe u kojima je bio igrač ili trener.

Jevremović je dva puta proglašavan za sportistu Valjeva.

 

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.