Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ХИРШФЕЛД ПРОБУДИО НАДУ ДА СЕ ТИФУС МОЖЕ САВЛАДАТИ

633

Дан сећања на Ваљевску ратну болницу и њене лекаре, 6. фебруар, могао би бити проглашен важним датумом града Ваљева. Са свечане академије посвећене тадашњим страшним  дешавањима у Србији,  предлог скупштини на разматрање упутио је Организациони одбор „Дана сећања на Ваљевску ратну болницу и њене лекаре у Великом рату“.

Ваљевска болница постала је симбол медицинске пожртвованости и хуманости. У окружењу великих битака читав град постао је болница и тако се заувек уписао уисторију српског народа.

Време Великог рата обележило је велико пожртвовање здравствених радника, наших лекара и добровољних болничарки, као и више страних лекарских и сестринских мисија.

-Они су светионик хуманости за све генерације. У колективном сећању нашег града урезано је херојство које су ти људи показали у најтежим годинама наше модерне историје, поручио је Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева.

Сваке године, 6. фебруара, на дан када је од тифуса преминула др Драгиња Бабић, лекарка из Ваљева, одаје се почаст и година посвећује неком од великих људи у белим мантилима који су тада били на граници живота и смрти у овом граду.

-Одлучили смо да ова академија и година буду посвећене великом човеку и лекару, славном научнику проф. др Лудвигу Хиршфелду, који је са својом женом Ханом, лекарком, дошао у овај град да помогне. Човеку који је пробудио наду да се епидемија може савладати, који је лечио војнике и народ и био уз српске војнике и на Солунском фронту. Његова изванредна вакцина је спасила многе српске војнике, истакао је др Владимир Пантелић, директор Ваљевске болнице.

Пољаци су изнели задовољство што је академија посвећена великану њихове земље, др Хиршфелду.

-Пуно је пољских лекара који су радили у мисијама и сви су били велики хуманисти и значајни стручњаци. Међутим, др Хиршфелд је посебан. Он је један од оних људи о којима треба мислити. Када умор почне да нас савладава морамо се сетити њега и даноноћног рада како би помогли свима којима је помоћ потребна, нагласио је  Рафал Перл, амбасадор Пољске у Србији.

О проф. др Лудвигу Хиршфелду стручно предавање имао је др Зоран Вацић, генерални секретар Српског лекарског друштва.

Владика ваљевски Исихије у храму подигнутом у кругу болнице, служио је парастос медицинском особљу и жртвама у Великом рату.

Свечаност је увеличао камерни хор који су чинили лекари и медицинске сестре Ваљевске болнице.

ЛА. Р.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.