Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

JAGODINSKI BREND IZ VALJEVA

3.424

Jagodinsko pivo, brend star 168 godina sačuvaće Valjevska pivara. Njeni vlasnici kupili su i Jagodinsku pivaru. Na jednom mestu sada prave piva na tradicionalan srpski način.

Tako se nasmejani čiča sa etikete Jagodinskog piva preslio u grad na Kolubari. U Jagodini, nekadašnjoj  prestonici srpskog pivarstva obeležio je jedno vreme i Jagodinci se još ne mire njegovim odlaskom. Nije ni čudno. Oni godinama  nisu ni znali za drugo, osim za Jagodinsko pivo.
Žale što su takav brend olako  prepustili da lagano ode iz njihovog grada. Sa čičom preseljena je i kompletna linija za otakanje piva, koja je već bila ugašena. Ovih dana, posle dva meseca montaže, uspešno je puštena  u rad.

-Valjevska pivara proizvodi i puni Jagodinsko pivo po originalnoj tehnologiji i recepturi. Zahvaljujući Valjevskoj pivari sačuvan je brend od 168 godina proizvodnje Jagodinskog piva, nagalašava Mališa Milošević, tehnolog i stručni konsultant, koji i sada kao i prethodnih godina brine o recepturi tog piva.

I Valjevci se drže tradicije srpskog pivarstva već 160 godina. Za svoja piva pored 4 vrste hmelja, koriste izvorsku vodu, domaći slad i kvasac koji obnavljaju više od tri decenije.

-Sva tri proizvoda Valjevske pivare su dobijena  na tradicionalan postupak vrenja uz primenu savremene tehnologije. Dakle, radi se o hladnom vrenju, o dugotrajnom hladnom odležavanju piva, ističe Ivana Nikolić, tehnolog i kontrolor kvaliteta piva.

Valjevska pivara koja zapošljava 200 radnika, primer je uspešne privatizacije. Lane su povećali  proizvodnju i prodaju a ove godine imaju osvojena nova tržišta. Duplirali su proizvodne kapacitete pa sada pune 50 hiljada boca u jednom satu.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.