Михаило је предводник средње генерације Зарића, чувене породице из Горића надомак Ваљева која производи органско поврће у својих 60-ак пластеника. Његова је одлука да се баве повртарством без употребе хемијских средстава што је реткост у ваљевском крају.
Њихове сорте разноврсног поврћа, нарочито парадајза нису приносне али се Зарићи за успех у послу, који више кошта, уздају традиционалном начину гајења поврћа, без трунке хемије. Почео је тај посао отац Милорад, наставили Михаило и његов син Предраг. Увидели су да је органска храна велики потенцијал посла којим се баве. То најбоље потврђује Предраг који се као дипломирани економоста определио производњи и продаји органског поврћа.
Све прозводе Зарићи продају на ваљевској зеленој пијаци што је само потврда поверења купаца, којима је од јаче цене важнији здрав парадајз, краставац, лук, салата, паприка, клелераба, спанаћ, кељ, кромпир… Снабдевају и већину ваљевских ресторана. Тако се и угоститељи придружују бризи за здраву исхрану својих суграђана.
– Од сетве до бербе не користимо никакву хемију. Земљу обогаћујемо убацивањем хумуса и угорелог стајског ђубрива. Земља се тако сама оплемењује. Сав засад парадајза опрашујемо механички, зујалицом. Мада у сезони произведемо око хиљаду килограма парадјза, који се највише купује, приноси нису за кванташ већ су више за тезгу. Све расаднике плевимо ручно. Поврће гајимо сукцесивно. Прво засејемо десетак пластеника, онда припремамо нових десетак и тако стално како би током целе сезоне имали поврће на пијаци, објашњава Михаило Зарић.
Породици Зарић веома је стало да својим суграђанима продају здраву храну, да им она буде квалитетна и укусна и да уживају у припреми свежег, куваног или грилованог поврћа. За сада имају пуно поверење Ваљеваца.
ЛА.Р.
Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.