Od kada je mlekara „Kačarević“ otpočela prodaju domaćeg sira i kajmaka, ovi srpski specijaliteti, umesto na pijacama, sve češće se kupuju u trgovinama. Povećana je ponuda, postignut kvalitet ali i higijenska ispravnost.
Mionička mlekara, opredelila se samo za proizvodnju sira i kajmaka po tradicionalnom receptu i to joj donosi siguran profit.
Kačarević saradjuje sa 6o stočara uglavnom u mioničkim selima. Svi imaju visoko mlečne krave. Svakog dana kupi oko tri i po tone mleka. U svojoj mlekari dnevno proizvede 500 kilograma sira i 150 kilograma kajmaka.
-Na tradicionalan način, kao što su nekada radile naše bake i majke, mi sada u ovoj mlekari pravimo nekoliko vrsta sireva i kajmaka. Od prekuvanog mleka koje odleži u specijalnoj komori, odvajamo mlad kajmak.
Od njega kasnije pravimo i odredjene količine zrelog kajmaka. Od mleka od kojeg je odvojen kajmak proizvodimo sir. Najpre mladi, u kriškama ili sitno seckani a potom i zreli sir, sa ili bez paprika, objašnjava Ana Prokić, jedna od 14 zaposlenih.
Samo u prvoj godini Kačarević je tražio tržište za svoje proizvode.
Posle toga nije imao problema. Tržište je tražilo njega. Mionički sir i kajmak dobro se prodaje u Beogradu, Valjevu, Loznici, Kragujevcu, Požarevcu, Pančevu, Kraljevu, Velikoj Plani i na primer Novoj Pazovi.
Pored sira i kajmaka, domaćem trgovinskom lancu isporučuje i neutralnu ili fermentiranu surutku.
– Opredelili smo se da radimo što veliki sistemi ne mogu. Domaći sir i kajmak proizveden na tradicionalan način ali u savremenim uslovima, strogo onako kako je propisano zakonom. Naš cilj je da povećamo proizvodnju, podignemo standarde ali da ostanemo samo pri asortimanu sira i kajmaka, naglašava Budimir Kačarević, vlasnik mlekare.
On je do pre sedam godina bio alatničar. Kada je propala firma u kojoj je radio, odlučio je da podigne kredit i izgradi mlekaru. Zanimljivo je da mu Fond za razvoj tada nije odobrio investiciona sredstva pa je radnik propalog metalskog preduzeća morao da se snalazi na drugi nacin i skupim kreditnim parama podigne profitabilni pogon.
Kreditnih obaveza Kačarević će se osloboditi uskoro. Poslednja rata ističe u decembru ove godine.
U opštini Mionica sada drugačije gledaju na uzornog privrednika. S obzirom na to da je njegova kompletna proizvodnja bazirana na realnim opštinskim resursima, obećavaju da će podstaci proširenje kapaciteta mlekare jer će se time stvoriti mogućnost za zapošljavanje još jednog broja Mioničana.
LA.R.
Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.