Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVO POMAŽE ODBRANU OD GRADA

4.452

Posle desetak godina Protivgradna zaštita Srbije, na početku sezone  opremljena je zadovoljavajuće ali ne i sa svim potrebnim brojem raketa.

Lokalne samouprave ali i država, imale su lošu finansijsku situaciju u  protivgradnom sistemu Srbije i dobrovoljno su opredelile sredstva za  dodatnu nabavku raketa.

Valjevo je blagovremeno izdvojilo tri miliona dinara za kupovinu  protivgradnih raketa od Krušika, koje su predate Radarskom centru  „Blizonjski vis“. Rasporedjene su na 33 protivgradne stanice.

Grad je sa dva i po miliona dinara pomogao i isplatu naknade strelcima  koji su angažovani na protivgradnim stanicama.

-Svaka protivgradna stanica na području grada Valjeva sada ima po 10  protivgradnih raketa i znatno je spremnija za dejstva nego prethodnih  godina. Poželjno bi bilo da strelci imaju po 12 protivgradnih raketa,  ocenjuje Zoran Babić, rukovodilac Protivgradne zaštite Srbije.

Pohvaljuje Valjevce ali i Ubljane koji su uz nabavku protivgradnih  raketa otvorili i pet novih lansirnih stanica.

Izdvaja i opštinu Mali Zvornik koja je dobrovoljno pomogla da strelci  na njihovoj teritoriji imaju po 16 raketa.

Radarski centar „Blizonjski vis“ dejstvuje na području 14 opština. Samo  Osečina i Obrenovac ne učestvuju u dobrovoljnoj nabavci protivgradnih  raketa. Tako u Podgorini od 10, rade samo tri lansirne stanice.

-U Srbiji, najbolju saradnju imamo sa Moravičkim, Šumadijskim i Bačkim  regioniom. Prošle godine prvi put Vlada Srbije je iz budžetskih rezervi  izdvojila dodatnih 100 miliona dinara za kupovinu raketa. I Vojvodina je  obezbedila 24 miliona dinara i planira nabavku jos 1000 protivgradnih  raketa, naglašava Zoran Babić.

Na početku sezone, Protivgradna zaštita Srbije na 1374 lansirne stanice  ima 1340 raketa.

LA.R.
Fotografije DR.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.