Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LOKOMOTIVA OTIŠLA U PROŠLOST

2.715

Dok u Mionici, u zgradi opštine, traje velika izložba Slobodana Jevtića  Pulike, našeg poznatog umetnika iz Francuske, u Valjevu, jedan od četiri  njegova murala nestaće zauvek. U pitanju je čuvena „lokomotiva“, na  stambenoj zgradi preko puta Opštinskog suda. U toku su radovi na fasadi  zgrade pa će i mural biti prekrečen.

Valjevcima je još od ranije poznata činjenica da je i mural „Valjevske  banke“ u centru grada napadnut reklamama, kao da nije u pitanju  umetničko delo za koje je svojevremeno izdvojeno dosta para.

I onda i sada, kao da su svi zaboravili da su se devedesetih godina  Valjevci sa Beogradjanima ponosili sa svojim muralima koje je naslikao  Slobodan Jevtić Pulika, rodjeni Valjevac. Istina, „lokomotiva“ je odavno oštećena, godinama je propadala, ali  nije bilo inicijative da se mural zaštiti i popravi.

-To je za mene veliki bol. Podjednako je težak kao i pre neku godinu  kada je, višom silom, nestao  moj mural na Jugoslovenskom dramskom  pozorištu u Beogradu. Ja sam nemoćan da bilo šta uradim, reći će  Slobodan Jevtić Pulika.

Dok nestaje valjevska „Lokomotiva“, u Mionici su zainteresovani za  ogroman  mural „Kolubarska bitka“- Mali srpski Borodino, koji je Pulika  već osmislio a za koji će, najverovatnije džava, obezbediti potrebna  sredstva.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.