Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVCI U BEČU PROSLAVILI DAN DRŽAVNOSTI

3.226

U čuvenoj Gradskoj kući „Sofiensale“ u trećem bečkom bicirku, obeležen je Dan državnosti Srbije. Među 300 uglednih zvanica, Srba koji žive u Beču i drugim austrijskim gradovima i zvaničnika Austrije, bilo je i nekoliko Valjevaca. Oni su dali poseban doprinos obeležavanju značajnog praznika naše zemlje. Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić  na velikoj svečanosti podsetio je da je praznik ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije-Sretenjski ustav.

Ambasador Rodić ponosno se pojavio u srpskoj narodnoj nošnji. A takođe i njegova supruga, što je izazvalo oduševljenje prisutnih zvanica. Rodić je rođeni Šapčanin a sa dosta Valjevaca je dobar prijatelj. Voli Valjevo i često svraća u naš grad.

Valjevac Dejan Nikolajević sa petočlanom porodicom živi u Beču i dosta pomaže srpskoj zajednici. Posebno je aktivan u Kulturnom centru „Stevan Mokranjac“. On je čukununuk Svetomira Nikolajevića, znamentog Srbina iz Raduše koji je bio gradonačelnik Beograda, rektor Univerziteta i predsednik Srpske vlade. Dejanova deca takođe su aktivna u Mokranjcu.

Jovica Đorđević je takodje rođen u Valjevu. Sa doktorskim zvanjem, profesor je harmonike na Bečkom konzervatorijumu i svetski je prvak na ovom instrumentu. Njemu je pripala čast da sa svojom decom, Ninom i Stefanom, na Dan obeležavanja srpske državnosti u Beču izvede deo svog bogatog muzičkog repertoara.

U javnom životu Beča veoma je angažovan i poznat među Austrijancima i Valjevac Raša Despotović. On je zaslužan za uspostavljanje privredne i kulturne saradnje Valjevaca sa Austrijancima.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.