Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

U CRNOJ KOLUBARI SAMO BELAC SAČUVAN

3.084

Snimak Belca, jedinog konja s kojim je rudar Miloš Belaćević, sa dubine  od 500 metara iz okna Junkovac vagonetima izvlačio ugalj, najdraža je  zabeleška iz perioda nastanka Rudarskog kombinata „Kolubara“ Dragiše  Medenice, valjevskog majstora umetničke fotografije. Sve druge njegove  fotografije i negativi iz tog vremena više ne postoje. Medenica ih je  pokonio „Kolubari“ ali je to veliko blago negde nestalo.

Samo Belca iz crne „Kolubare“ Medenica je izložio u Lazarevcu ovih  dana. Ipak ne gubi nadu da će vredna arhivska foto građa nekim čudom  biti pronađena. On je svojim fotoaparatom zabeležio sve važne dogadjaje  nastanka i razvoja rudarskog basena. Ovekovečio je montažu moćnih bagera  „glodara“ koji će i danas moćno kopati ugalj. Snimio je portrete,  žuljevite ruke i garava lica rudara.

Lazarevačkoj publici predstavio je druge svoje važne umetničke  fotografije.

Prvi je priredio seriju razglednica Lazarevca koji je do 1971. godine  bio u sastavu Valjevskog sreza, a onda postao jedna od gradskih opstina  Beograda.

Dragiša Medenica je penzioner. Na pragu je devedesete. Bio je  fotoreporter „Napreda“ i snimatelj u valjevskom dopisništvu TV Beograd.

Uz najviše titule majstora umetničke fotografije, Medenica je imao  bezbroj samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.

Za vrhunske umetničke fotografije dobio je više od 120 prestižnih  domaćih i stranih nagrada. Njegov čuveni „Šumadijski čaj“ nalazi se u najvećem muzeju fotografije  na svetu, u Barseloni.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.