Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KOLUBARSKI LIGNIT TRUJE VALJEVCE

7.456

Poslednjih nekoliko godina primećujem da postajem opsesivno vezan za  praćenje  stanja kvaliteta vazduha u Valjevu. Pre tridesetak godina, kada sam se  doselio u  Valjevo, sva „velika i stara“ industrija radila je punim tempom,  uglavnom  ložeći ugalj. No, Valjevo je bilo i zimi i leti prilično čist grad.

Često se osećao miris okolnih planina i vidik je bio čist.

Nije trebalo biti previše pametan pa uočiti kako se sredinom  devedesetih  kvalitet vazduha koji dišemo rapidno pogoršao. Situacija je postala  krajnje  uzmenirujuća kada je pre nekoliko godina započeto merenje kvaliteta  vazduha što  je valjevska Gradska uprava izgleda izbegavala, verovatno iz tragičnog  ali  tipičnog razloga „da se javnost ne bi uznemirila“.

U poslednje vreme stanje kvaliteta valjevskog vazduha može se  svakodnevno  pratiti na sajtu waqi.info gde se uporedno vidi stanje kvaliteta  vazduha u  većini zemalja na svetu. Tužno je i krajnje uznemirujuće što je Valjevo  nekoliko  puta u oktobru ove godine bilo najzagađeniji grad ne Srbije, već  Evrope!

Kliknite ovde za trenutno stanje u Valjevu – https://aqicn.org/city/serbia/valjevo

Veoma sam uveren da je razlog za ovakvo stanje raširena upotreba  najnekvalitetnijeg uglja na svetu – kolubarskog lignita. Kako se radi o  velikom  javnom preduzeću čiju jalovinu i loš ugalj preprodaju razna privatna  preduzeća,  to izgleda niko ne želi da se upusti u proveru ove sumnje. No, žmurili  ili ne,  posledice udisanja otrova su katastrofalne. Ako je verovati podacima  saopštenim  na međunarodnoj konferenciji u Beogradu u junu ove godine, svake godine  oko 6000  ljudi u Srbiji umre od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha. Ako  je  Valjevo najzagađeniji grad u Srbiji, koliko cenu u životima plaćamo  onda zato  što se plašimo da problem nazovemo pravim imenom i učinimo nešto da ga  rešimo.

To rešenje je najmanje toplana. Ona ni u narednih desetak godina neće  pokriti  prsten individualnih kuća oko Valjeva gde se loš ugalj najviše koristi.

Želeo bih da vidim da li će odgovorne institucije u Valjevu preduzeti bilo  kakvu  konkretnu i svrsishodnu akciju osim priča i obećanja. Dok se to ne desi  neka nas  ne čudi što sve više mladih napušta Valjevo bez namere da se ikada  vrate.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.