Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

VALJEVSKU PIVARU MODERNIZOVAĆE UBLJANI

2.832

Valjevska pivara prodata je iz drugog puta za malo više od 3,5 miliona  evra što je duplo manja cena od prvobitno ponuđene.

Kupac je beogradska grupa „BRAUEREI“ koju predstavljaju dve ubske firme: zadruga „Trlić“ i mlekara „Dr Milk“ i preduzeće „Brzmin“ iz  Brzeća. Najavljena je brza modernizacija pivare.

Pre 130 godina bavarski stručnjak Josef Ajhinger uspostaviio je  tehnologiju valjevskog piva koja do danas gotovo nije menjana.

Najstariji industrijski brend valjevskog kraja, posle neuspele  privatizacije pre 15 godina pa izbegnute likvidacije nakon toga, prešao  je u vlasništvo države. Poslednjih godina beleži rast proizvodnje i  profita i osvaja  tržišta  Amerike i Kanade.

-Država je prodala zaista dobru firmu. Valjevska pivara je pre pet  godina bila u stečaju. Za to vreme mi smo konsolidovali poslovanje. Ona  je danas jedna potpuno zdrava kompanija koja se vrlo uspešno bori na  ovom tržištu koje je jako probirljivo i jako zahtevno, naglašava  Aleksandar Rajevac, direktor.

U pivari su 194 radnika. Dok čekaju da novi vlasnici preuzmu preduzeće,  najviše brinu za svoja radna mesta jer su kvalifikovani baš za  proizvodnju piva.

-Nama je najbitnije da se obnovi proiizvodnja, da se, plata prati rast  p[rodaje, da se prodaja poveća, da radnici imaju siguran posao i da se  kolektivni ugovor poštuje kao što i do sada imamo regulisane te odnose,  znači da ostane tako, kaže Željko Branković, radnik.

-Malo je tehnika zastarela. Ako bi sad ovaj, trebalo bi da uloži nešto  da bi se nastavilo intenzivnije proizvodnju nego što je dosad bila. I  očekivamo da će raditi punim kapacitetom, priča Momčilo Stanojević,  radnik.

Novi vlasnici će u naredne dve godine uložiti 5 miliona evra u  modernizaciju preduzeća i nastaviće proizvodnju piva.

-Niko od radnika neće biti otpušten, svi će raditi na svojim radnim  mestima. Gledaćemo da proširimo proizvodnju, da ubacimo nove tehnološke  procese, da od pivare koja je već godinama u funkciji, napravimo  savremenu pivaru, da poboljšamo kvalitet koji će nas izvesti na tržiste  cele Srbije, poručuje Živojin Jovanović, suvlasnik Valjevske pivare.

Valjevska pivara godišnje je proizvodila 250 hiljada hektolitara piva.

Grupa „Brauerei“ najavljuje i veća ulaganja od obaveznih 5 miliona evra,  kako bi srpskom tržištu ponudila još veće količine piva.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.