Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

„KRUŠIK“ SIMBOL VOJNE INDUSTRIJE

3.298

Valjevski „Krušik“ obeležava 80 godina uspešnog rada.

„Vistad“ kako se u pocetku zvao a sada „Krušik“, je bio i ostao temelj  namenske industrije Srbije i od osnivanja, najznačajniji privredni  kolektiv u Valjevu.

„Krušik“ je u stalnom usponu i sada je simbol odbrambene industrije  Srbije. Sankcije a onda i bombardovanje nisu uništili fabriku pa je uz  značajnu pomoć države „Krušik“ postao još moćnija kompanija za  najsavremeniju proizvodnju vojne opreme i naoružanja, istaknuto je na  Svečanoj akademiji.

Najbolje poslovne rezultate „Krušik“ beleži u poslednje vreme.

Sopstvenim sredstvima u iznosu od 35 miliona evra širio je raketni i  minobacački program i tako osvajao svetsko tržište.

-Za nas radnike je trenutno najvažnije da imamo stabilan posao. Kupci  dolaze. „Krušik“ ima ugovorenih poslobva za narednih par godina, ne samo  za ovu  godinu, tako da po pitanju stabilnosti ne brinemo za posao, kaže  Branko Janković, radnik.

-Radimo na najsavremenijim mašinama avisoke tehnološke sposobnosti.

Fabrika je modernizovana u zadnjih par godina, dosta. Napredovala je.

Uslovi su nam dobri, idealni, ističe Aleksandar Obućina, radnik.

Osamdesetu jubilarnu  godinu Krusik je docekuje sa rekordnih, 109  miliona dolara vrednog izvoza. Novi raketni i minobacački proizvodi  omogućili su poslovni preokret i već se prodaju u 70 zemalja a najveći  kupci su Sjedinjene američke drzave i zemlje Bliskog istoka.

-Imamo prelazne obaveze za 2019. godinu u iznosu od 126 miliona dolara.

A ugovori se potpisuju i tokom ove godine, što znači da imamo sigurnu  uposlenost u naredne dve godine, što će reći i budućnost za radnike, i  naravno  za dobrobit Valjeva i okoline, naglašava Vladan Lukić,  direktor.

Oko 52 hiljade dinara je prosečna plata u Krušiku koji zapošljava 3200  radnika. Nova radna mesta otvara bez državnih subvencija.

Pored vojne,  ima i fabrike lovačke municije i akumulatora.

LA.R.

Komentari su zatvoreni