Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KULTURNA DOBRA ZA MODERNU GALERIJU

2.473

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“,  Valjevu je dodeljeno 7 miliona dinara  za projekat „Tragom velikana“.

Zahvaljujući tim sredstvima zbirka fantastike Moderne galerije bogatija  je za 5 kapitalnih dela naših a svetski poznatih slikara.

Iz beogradskog „Interkontinentala“ za koji je namenski rađena, slika  velikog formata „Sećanje na Dzejmsa Frejzera“ Ljube Popovića, bila je  ustupljena Modernoj galeriji u Valjevu a sada je u njenom vlasništvu.

Državnim sredstvima, preko Ministarstva kulture i informisanja kupljena  su i platna Olje Ivanjicki, Miloša Šobajića i Branka Miljuša. Četiri  slike imaju status kulturnog dobra Srbije.

– Moderna galerija je sa novodobijenim slikama stvorila bazu za buduću  zbirku fantastike u okviru Moderne galerije. Sadasnji prostor u kojem se  nalazimo postaće legat Ljube Popovića i nastaviće se sa projektima  izložbi Moderne galerije kao i do sada, objašnjava Vojislav Jovanović,  direktor Moderne galerije.

Grad je za zbirku fantastike ustupio Modernoj galeriji jednu od  najlepših zgrada u Valjevu. U njenu rekonstrukciju biće ulozena 32  miliona dinara.

– Mislimo da je taj projekat jako dobar, jako važan i da će značajno  uticati na obogaćenje inače vrlo solidne kulturne ponude u Valjevu. Mi  ćemo se zaista truditi da i u budućnosti nastavimo da pomažemo  na svoj  način i u nadleznosti ministarstva sve dobre projekte iz oblasti kulture  koji dolaze iz Valjeva,naglašava Vladan Vukosavljević, ministar kulure i  informisanja.

Kada zbirka fantastike bude obogaćena delima još nekih naših istaknutih  slikara, Valjevo treba da postane značajan likovni centar moderne  umetnosti 20. i 21. veka.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.