Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LAJKOVAČKI KOLEKCIONAR „LAMPAŠA“

3.062

Lajkovčanin Dragan Petrović Spira od ranog detinjstva bio je okružen  televizijom i radiom. Kao stariji osnovac  počinje da razvija  zainteresovanost za elektroniku, kojom će se ceo život baviti.

Prvi  televizor popravio je krajem osamdesetih. Nakon toga nastavlja  ozbiljnije da se bavi popravkom elektronskih uređaja.

Ovaj hobi spojio je sa ljubavlju prema muzici, te je tako počeo da  sakuplja i popravlja stare gramofone i radio uređaje, obezbeđujući im  novi život i dugotrajnost, čuvajući od zaborava neke od osnovnih  karakteristika i vrednosti zvuka koji donose ovi uređaji.

U Lajkovcu je svojevremeno priređivao spektakularne zabave u prvim  diskotekama.

Njegova kolekcija broji oko 50 raritetnih artefakata, takozvanih  „lampaša“, proizvedenih uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Na izložbi koju je pripremio u Lajkovcu, posetioci osim gramofona,  magnetofona i radio aparata iz ovog perioda, imaju priluke da vide i  najstariji uređaj iz kolekcije, radio iz 1941. godine. U zbirci se  nalaze uređaji vodećih proizvođača sa područja Jugoslavije i Evrope.

Ovo je Draganova prva izložba kolekcionarskih predmeta, na kojoj je  prikazan samo mali, ali reprezentativan deo ovog specifičnog  audio-vizuelnog „kabineta retkosti“.

S.L.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.