Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

NA KREMENICI GVOZDENOM BRKI „MARŠ NA DRINU“

1.779

Na brdu Kremenica kod Lazarevca gde su posle 100 godina meštani podigli Spomen obeležje komandantu „Gvozdenog puka“ Milivoju Stojanoviću Brki, svakog vikenda i praznika sve je više posetilaca koji razgledaju terene na kojima su vođene borbe tokom Kolubarske bitke. Akcije složnih meštana pomaže i lokalna samouprava.

Komandant „Gvozdenog puka“ Milivoje Stojanović Brka, na Kremenici je poginuo 4. decembra 1914. godine predvodeći juriš u borbi protiv Austrougara. Meštani ovog kraja su mu pre dve godine podigli Spomen obeležje a sada i Memorijalnu kuću.

-Jedan meštanin je poklonio vajat za spomen kuću, drugi parče zemlje da na njemu podignemo objekat. Onda smo prikupljali novac pa krenuli sa dobrovoljnim akcijama gradnje. Za manje od godinu dana Memorijalna kuća je izgrađena, objašnjava Mile Platanić, predsednik Odbora ratnika.

-Kraj Spomen obeležja zasađen je hrast, kao zapis, a u Memorijalnoj kući su eksponati koji svedoče o teškim borbama  na Kremenici tokom  Kolubarske bitke.

-Svi eksponati su sa područja Kremenice. Prikupili su ih meštani. Celo selo je učestvovalo. Puške smo obično nalazili u rovovima, dubokim oko metar. Sve drugo pronađeno je prilikom oranja i iskopavanja. Ima toga još mnogo ali nije sve moglo da stane u memorijalnu kuću, priča Vojislav nikolić, član Odbora ratnika i inicijator podizanja Spomen obeležja na Kremenici.

Eksponati će u Memorijalnoj kući biti vidljiviji kad stigne struja a slušaće se i čuveni  „Marš na Drinu“ koji je naš kompozitor Stanislav Binički posvetio Milivoju Stojanoviću Brki jer ga je inspirisao slavnim vojevanjem na Ceru.

Ljudi na Kremenicu dolaze, odaju počast Brki i srpskim ratnicima.

-Svake nedelje i praznika okuplja se stotinak ljudi. Posebno mi je drago što je među njima dosta mladih koji prepoznaju našu istoriju. Opština nam je obećala izgradnju puta, asfaltiranje i dovođenje električne energije, što će umnogome doprineti da ovo mesto u budućnosti bude još posećenije, naglašava Vladan Jovičić, član Odbora ratnika.

Složni i ponosni meštani žele da na Kremenicu dolaze i đačke ekskurzije, da se deca neposredno upoznaju sa poprištem Kolubarske bitke.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.