Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ŠOBAJIĆEVE NEVIĐENE „SLIKE SEDAMDESETIH“

2.333

U Modernoj galeriji Ljube Popovica u Valjevu još jedan spektakularan  događaj. Slike Miloša Šobajića donete iz Pariza, prvi put predstavljene  su u Srbiji.

„Slike sedamdesetih“ po misljenju mnogih likovnih kritičara najbolji su  period stvaralaštva Miloša Šobajića. Izlagane su samo u Americi i  Francuskoj. Sakupljene od privatnih kolekcionara u Parizu, posle pola  veka izložene su u Valjevu, u Modernoj galeriji Ljube Popovića. Na svih 17 slika je mnoštvo detalja kojih će se kasnije osloboditi umetnik.

-To su detalji razbacani po celim slikama, to je jak kolorit, s obzirom  da znamo da on kasnije prelazi na neku tu crvenu i tamniju fazu. Ovde  vidimo te jake boje, jake detalje, mnogo figura, to je nešto  karakteristično i prepoznatljivo za ovaj njegov slikarski period, kaže  Marija Đurić, istoričar umetnosti u Modernoj galeriji.

„Kao da vidim  svoje dete tek u pedesetoj godini njegovog života“, reći  će sam umetnik za „slike sedamdestih“. Neke od njih nije prepoznao.

Odlazeći tada u Pariz želeo je da pokaže šta to u sebi nosi iz Beograda.

-Kao što vidite milion stvari, akumulacija naroda, ljudi, objekata,  đubrišta, na tim mojim slikama sedamdestih godina. Ja to više nikada ne  bi mogao da ponovim sa takvom preciznošću i takvim strpljenjem kako sam  imao kada sam bio mladić. Sada su moje slike mnogo šire, za mene mnogo  jače i mnogo iskrenije, objašnjava Šobajić.

Šobajićeva izložba u Valjevu buće otvorena do polovine decembra.

 

 

 

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.