Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

BIBLIOTEKA PODELILA VALJEVCE

2.701

Predlog da se Valjevska biblioteka gradi u parku, na desnoj obali  Kolubare, nailazi na različite reakcije građana. Ceo grad je za novu  biblioteku ali je dosta Valjevaca protiv rušenja parka.

U godini kada je obeležila vek i po postojanja Gradska biblioteka u  Valjevu trebalo je da bude iseljena u Dom vojske. Gradska vlast  promenila je odluku i pokrenula inicijativu da se gradi nova, moderna  biblioteka. Za nju je pre nekoliko godina određena lokacija u gradskom  parku pored same Kolubare.

Protiv lokacije, ali ne i biblioteke, je Snežana Spajić, odbornica u  gradskoj skupštini. Za 7 dana prikupila je podršku 2500 sugrađana.

-Ja sam protiv prvenstveno zbog toga što smo mi jedan od najzagađenijih  gradova, ja mislim u Srbiji a možda i u Evropi. Samim tim kad posečemo  jedno drvo, mi smo samo sebi napravili medveđu uslugu i zločin prema  ovim građanima grada jer znamo koliko nam drveće znači, kaže Snežana  Spajić, odbornica u skupštini grada.

U Gradskoj upravi objašnjavaju da će prostor precizno biti regulisan  arhitektonsko-urbanističkim konkursom. Park je površine pola hektara a  za biblioteku je određeno 12 ari. Posekla bi se samo dva drveta. Sa postojećim Domom kulture i crkvom, biblioteka bi bila deo Duhovnog  centra grada.

-Grad neće biti tvrdoglav u svom opredeljenju nego će otvoritio javnu  raspravu o lokaciji. Dakle, čućemo predstavnike građana, predstavnike  urbanista, arhitekata, dakle ljudi koji se bave bibliotečkom delatnošću.

Na osnovu te rasprave će se opredeliti lokacija, ističe Milorad Ilić,  predsednik Skupštine grada.

Prostor za novu biblioteku rešava se više od dvadeset godina. Najviše  predloga eminetnih stručnjaka bilo je baš za lokaciju pored Kolubare, pa  je ona određena planom generalne regulacije Valjeva.

-Mi ne postavljamo uslove, ne nudimo rešenja. Mi jednostavno tražimo da  problem koji postoji bude rešen u skladu sa propisima i zakonima koji  važe u našoj struci a bićemo zadovoljni onim rešenjem koje bude doneto u  skladu sa propisom, naglašava Violeta Milošević, direktorka Gradske  biblioteke.

U iščekivanju javne rasprave i nove zgrade, najviše gube čitaoci. U  biblioteci zbog nedostatka prostora, nove knjige pakuju u kutije i  odlažu u magacin.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.