Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ИЗУЗЕТНА ВУКОВА НАГРАДА УРУЧЕНА ВАЉЕВСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

1.212

Београд,19. фебруар 2024. године

Председништво Републике Србије

Свечано уручење  ВУКОВЕ НАГРАДЕ за 2023. годину

(1о Вукових награда и 4 Изузетне Вукове награде)

МАТИЧНА БИБЛИОТЕКА „ЉУБОМИР НЕНАДОВИЋ“ ВАЉЕВО, којој је припала ИЗУЗЕТНА ВУКОВА НАГРАДА, основана пре 155 година, спада у ред установа са најдужим трајањем у Србији. Одавно се прочула као једна од најуспешнијих установа културе, не само у ваљевском крају, него је постала и узор другим библиотекама у Србији, пре свега по једном свеобухватном програму који је успела да развије последњих десетак година и залагању да знање буде својина свих генерација, од најмлађих њених корисника па све до пензионера. Стављајући књигу и читање у први план, она је сваком кориснику омогућила  да библиотеку доживљава као свој дом и место где може потражити одговор  за сваку своју упитаност. Постала је тако ослонац за сваког Ваљевца. Књижни фонд библиотеке се редовно обнавља, а број читалаца стално се увећава.

Библиотека по традицији у Бранковини организује доделу песничке награде за животно дело која носи име по српској поетеси, Ваљевки- Десанки Максимовић. Награда „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољи путопис на српском језику, који је ова ваљевска библиотека установила 2014. године стекла је завидан углед у књижевној јавности и вратила сјај овом књижевном жанру који је почео да се гаси. Посебно присан однос млађих читалаца према награђеним књигама које сваке године излазе под жигом ове библиотеке, може се најбоље приметити током познатих манифестација у овом граду „Двориште“ и „Тешњарске вечери“ када библиотека међу средњошколцима организује акције поклањања књига.

Библиотека „Љубомир Ненадовић“ настоји да уз себе чвршће веже библиотеке у Осечини, Убу, Љигу, Лајковцу и Мионици, остварујући заједничке програме у једној таквој мрежи библиотека. Сличну сарадњу ова библиотека остварује са библиотекама из читаве Србије, па тако нису ретки културни догађаји од много ширег значаја као што је рецимо изложба о вредном писцу Зарији Д. Вукићевићу, рођеном Ваљевцу, дипломати и професору, коју је у ваљевском Музеју писаца приредила народна библиотека „Вук Караџић“ из Крагујевца.

Ова библиотека је међу првима у Србији основала Музеј завичајних писаца, показујући како се негује култура сећања и културно наслеђе писане речи. А писци потекли са овог подручја од Матеје Ненадовића па све до Радована Белог Марковића то несумљиво завређују.

Културно-просветна заједница Србије,

жири за Вукову награду,

председник проф. др Дарко Танасковић

(фотографије Р.Лазаревић)

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.