Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

BANKA GENA U PAŠTRIĆU

2.846

U selu Paštriću kod Mionice, Ekološko društvo „Okvir života“ koje su osnovali biolozi dr Ivana Petrović i njen otac Predrag, formira banku gena voća, povrća i žitarica. Namera je da se sačuvaju stare autohtone biljne sorte kojih svuda po Srbiji još itekako ima.

Samo u selima mioničke opštine Petrovići su pronašli 55 starih sorti jabuka. Ni jedna od njih se hemijski ne tretira a veoma dobro rađaju. Zdrave, autohtone jabuke, poneku sortu krušaka i žitarica, izložili su u svom domaćinstvu u pokazali potencijal gena sa kojima mionička sela raspolažu.

– Mi smo se iznenadili koliko su ljudi sačuvali te stare sorte, možda više iz verovanja, greota je kažu kalem poseći, to je najveći utuk oseći u rodu jedan kalem. Dakle postoji fond starih sorti kod kojih možemo otići da uzmemo gene, koje možemo pretvoriti u jedan proizvod, masovno gajiti, objašnjava Predrag.

Mionički biolozi najviše su napredovali u prikupljanju banke gena starih sorti jabuka. posle godinu dana marljivog rada proširiće banku gena krušaka i žitarica, prvenstveno kukuruza i pšenice.

– U svetu su te banke gena jako bitne zato što one čuvaju genetičke resurse. U praksi se pokazalo da velike institucije, koje su locirane u gradovima nemaju kontakt sa poljoprivrednicima, i da se ti genetički resursi moraju štititi na terenu, u takozvanim insit uslovima sačuvati. Njena važnost jeste prvenstveno zbog toga što čuva lokalne varijatete i vezana je za lokalnu zajednicu koja čuva ta semena i razmenjuje besplatno, naglašava Ivana.

Potragu za još većim brojem starih sorti voća, povrća i žitarica nastavljaju najpre na jugu Srbije a onda i na drugim područijima naše zemlje

 

S.L.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.