Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

ŠARANI IZNENADILI MALINARE

3.385

U brdskom selu Donja Bukovica kod Valjeva na gazdinstvu Dragana Živkovića umesto maline gaje šarana. U bazen za navodnjavanje malinjaka iz znatiželje su ubacili nekoliko šarana i za kratko vreme bili iznenađeni koliko su ribe imali u svom posedu. Posle pet godina prvi put spremaju se za izribljavanje šarana.

Iz dva arterska bunara,  pune ribnjake, u kojima ne znaju koliko imaju šarana. Bili su malinari, za to su rođeni. Za navodnjavanje malinjaka kopali su rezervoare ne sluteći šta će ih iz radoznalosti snaći. U jedan su ubacdili 9 šarana po dva kilograma, da vide da li mogu preživeti, da bi imali ribe za svoje potrebe.

– Jedno vreme ih nije bilo uopšte. Nismo ni znali da ih ima tu još. Onda u jednom momentu su se pojavile tu. Bilo je toliko ribe da da prosto nismo mogli da verujemo. Sve su se izmrestile, onda je bilo mlađi jako puno, priča Vladimir.

– Mi smo slučajno otkrili. Pošto je nestalo kiseonika pa su počele da hvataju kiseonik i izašle su na vrh bare i onda smo videli koja je to sila ribe od malih do velikih, do sedam, osam kila. I onda smo morali da pustimo kiseonik. Da se snalazimo, da bi ona preživela, objašnjava Dragan.

Na porodičnom imanju u valjevskom selu Donja Bukovica, vredni Živkovići posle pet godina prvi put izribljavaće šarana. Niti su vični tom poslu niti znaju koliko ribe bar približno imaju. Pre toga kopaće ove jeseni i treći ribnjak.

Živkovići sve manje pričaju o malini, kupini i šljivi. Šaran je njihova glavna preokupacija i u toj proizvodnji vide budućnost svog domaćinstva.

LA.R.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.