Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

JOVANOVIĆI IZ TUĐINA ŠIRE SLAVU SRPSKE SUVE ŠLJIVE

899

Braća Dobrivoje i Ljubiša, četvrta su generacija Jovanovića iz Tuđina kod Osečine koji su odrastali, stasavali i domaćinstvo razvijali uz šljivu i od šljive.  Nekada uz seoske sušare i pušnice na drva, a sada u najsavremenijim pogonima za sušenje šljive u Srbiji.

Kada su se osamdesetih godina prošlog veka pojavile mini sušare, Jovanovići su bili među prvim u Osečini koji su počeli sa savremenim  sušenjem šljive. Kasnije su duplirali kapacitete sa još jednom sušarom.  Povećavali su zasade i proizvodnju suve šljive.

Nakon propadanja zadruga i velikih agrokombinata, Jovanovići  su počeli  da se snalaze prodajom šljive, najpre  na domaćim pijacama. Krajem devedesetih godina prošlog veka, pokrenuli  poslove u Bosni i Hercegovini, uz pomoć posrednika, što je bio početak  ozbiljnije prodaje suve šljive i stvaranja  većeg  tržišta  na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Njihovo poljoprivredno  gazdinstvo najpre  prerasta u samostalnu trgovinsku radnju, a kasnije zbog  potreba izvoza u deoničarsko društvo „Jovanović voće“. Proizvodne kapacitete su povećavali, najpre kupovinom sušare nekadašnje zadruge u Valjevskoj Kamenici. Počeli su tako sa industrijskom proizvodnjom suve šljive. Početkom  dvadesetog veka krenuli su i sa preradom  suve šljive sa traka preduzeća „Jovanović voće“. Konačno do 2009.godine Jovanoviići se razvijajju u samostalne izvoznike suve šljive sa respektabilnom proizvodnjom od oko 500 tona.

Posle 5 godina konstantnog rasta i razvoja preduzeća, Jovanovići kupuju  2014. godine fabriku u stečaju u Osečini. Od jedne hale za preradu, novi  kapaciteti su prošireni sa 10 najsavremenijih tunela za sušenje hladnjačom od 500 tona i velikim magacinskim prostorom. Sa kapacitetom od 1500 tona suve šljive, porodično preduzeće „Jovanović  voće“ je već godinama među nekoliko najvećih izvoznika u Srbiji.

Svoju viziuju razvoja, koju su počeli iz seoskog gazdinstva, Jovanovići nastavljaju širenjem kompanije.

Grade sada novu halu za preradu i pakovanje suve šljiive.

-Kao i prethodnih godina, najveći deo zarade od izvoza ulažemo u nove  savremenije kapacitete i propširenje proizvodnje. Od 2017. godine u saradnji sa resornim ministartvima koristimo i povoljne IPARD programe finansijske podrške, ističe  Dobrivoje Jovanović.

U svim krajevima poznatim po šljivarskoj proizvodnji širom Srbije Jovanovići iz Osečine su pouzdani kupci šljive i ugledni partneri sa brojnim proizvodjačima .

Za18 godina Sajma šljiva u Osečini, oni su bili najveći proizvođači ili izvoznici u ovoj opštini.

I ove godine  stiglo je novo priznanje za najvećeg izvoznika iz ove opštine.

Kao iskusni  veliki proizvođači i prerađivači, braća Jovanovići, ukazuju na sve starije  zasade i domaćinstva ne samo u Podgorini, kao i na sve teže uslove, klimatske i tržišne, za proizvodnju, otkup i izvoz kvalitetne suve šljive po cenama koje bi  bile ekonomski isplative i za seoska gazdinstva i za izvoznike.

Šljiva je bila i biće životno opredeljenje generacija Jovanovića iz Tuđina kod Osečine. Ovo domaćinstvo je odavno postalo primer kako se od tradicionalnog  srpskog  šljivika i seoskog gazdinstva može stvoriti robni  proizvođač i veliki izvoznik suve šljive. Život ovih, sada već poznatih  uspešnih privrednika i dalje je protkan velikom posvećenosti šljivi i svakodnevnim vrednim i napornim radom.

Sa takvim vrednostima se od „malih nogu“ upoznaje i najmlađi član porodice, trogodišnja Ana Jovanović, kojoj je ukus šljiva već omiljen. Za nastavak dobre tradicije u šljivarstvu Jovanovića iz Osečine ne treba brinuti.

M.J.M.

 

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.