Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

LAJKOVČANIN MOMČILO ALEKSANDRIĆ U AMERICI DOKTORIRAO GITARU

1.337

Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić ovih dana je doktorirao na Univerzitetu u Minesoti, radom o kompozitoru Fernandu Soru, što je rezultat njegovog višegodišnjeg teorijskog interesovanja za klasičnu muziku gitare.

Aleksandrić ističe da se prvi put u svetu neko ozbiljno pozabavio značajnim  Sorovim delima u F duru, gde se šesta žica preštimava na ton F. Najavljuje da će u oktobru svoje istraživanje predstaviti na muzičkim akademijama u Srbiji, jer želi da podstakne mlade gitariste na slične poduhvate, kao i da se već posvetio komponovanju  za klasičnu gitaru i kamerne sastave.

Momčilo Aleksandrić je osnovno muzičko obrazovanje stekao u školi „Živorad Grbić“- izdvojeno odeljenje u Lajkovcu, u klasi profesora Aleksandra Hadži Đorđevića.  Na Muzičkoj akademiji u Beogradu uporedo je završio master studije iz gitare u klasi profesora Srđana Tošića i kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Od 2016. godine pohađao je doktorske studije za gitaru  na Univerzitetu u Minesoti, u klasi profesorke Maje Radovanlije.

Doboitnik je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao beogradski gitarski duo Momčilo Aleksandrić i Filip Živanović osvojili su nagrade na beogradsko Gitar art festivalu, Saderi festivalu gitare u Južnoj Karolini kao i na takmičenju kamernih sastava Konvencije gitarske fondacije Amerike u Kentakiju 2018. godine. Učestvuje u organizovanju koncertnih sezona Beogradskog gitarskog društva čiji je osnivač, kao i snimanju video materijala za njihov Belgrade Guitar District You Tube kanal.

Osim u Evropi, imao je koncerte u Americi i Aziji. Aktivan je i na polju muzikologije i terije muzike. Održao je predavanja u Sinsinatiju, Majamiju, Indijanpolisu, Hong Kongu, Bankoku. Njegov rad o Ljobetovim „Varijacijama na Sorovu temu“ objavljen je 2019. godine u „Soundboard“ časopisu Gitarske fondacije Amerike.

Branko PETROVIĆ

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.