У расадницима Зарића у Горићу жива је активност и ових зимских дана. У пуном су роду зимски производи и берба је свакодневна да би се уторком, петком и недељом снабдела ваљевска зелена пијаца. У расадницима је топло па убирање салате, ротквица, блитве, младог лука, спанаћа, руколе и келерабе протиче без потешкоћа. У питању су мање количине поврћа него у летњој сезони па Зарићи сами стигну да их припреме за пијачне тезге. И продаја иде добро. Све је ово лепша страна приче познатих ваљевских повртара и на први поглед изгледа да у производњи немају нарочитих проблема. Али, већ од пролећа и током лета, није тако.
-Чврсто смо решени да остенемо привржени производњи органског поврћа. То од нас очекују бројни купци који су навикнути на наше производе, нарочито у летњој сезони. И баш тада, суочени смо са огромним проблемом у организацији посла. Како приликом садње тако и убирања поврћа. Једноставно, нема радника који би се прихватили посла. Можете их платити колико пожеле али на прсте се броје они који хоће да раде. И кад дођу у расаднике, после неколико дана напуштају посао. Прошле године некако смо се сналазили а ове је било баш критично на време убрати зреле плодове. Посебно је била угрожена берба парадајза који не може дуго да чека на грани. Брали смо га сами, понекад и ноћу. Неке смо раднике плаћали унапред али се испоставило да ни то није решење. И они су одустајали, прича Предраг Зарић, дипломирани економиста, опредељен за породичне расаднике поврћа.
Планови су зато краткорочни. И ове године желе да задрже исте засаде. Ипак све зависи од броја радника. Не смеју се више уздати у домаће бераче већ ће покушати да их обезбеде из Индије. У неким расадницима у Србији показали су се као добри радници.
-Нећемо проширивати производњу иако би могли продати бар тродупло више робе. Заинтересовани су велики трговински ланци, али не вреди. Ми остајемо привржени традиционалном начину гајењу поврћа, без хемије. Приноси су мањи па су зато наше цене веће на Зеленој пијаци. Стало нам је да унапред ангажујемо сигурне раднике и да нашим суграђанима обезбедимо довољне количине органског поврћа. Да тако уједно избегнемо велике стресове које смо ове године имали у летњој сезони кад зреле плодове није имао ко да бере, поручује Пеђа, како га познају сталне муштерије на ваљевској пијаци.
Не би било добро да тај проблем са радном снагом Зарићи не реше. Због њих и великог броја купаца. И због здравља Ваљеваца. У противном неће бити довољно њихових квалитетних производа и што је најгоре, Пеђа је у дилеми да ли да онда напусти посао и оде из Србије.
Р.Л.
Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.