Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

Da li je u Valjevu kultura jedna avantura?

2.884

Da počnemo od kraja naslova jer, kao što reče Duško Radović, na kraju je uvek početak.

Zato prvo da objasnimo šta predstavlja pojam „avantura“? Avantura ima značenje: redak doživljaj, pustolovina, poduhvat sa puno rizika, nesiguran poduhvat koji računa na slučajan uspeh.

Čitajući ovo imam utisak da bi se samo tom jednom rečju mogla i opisati kultura u Valjevu.

A Valjevo? Valjevo je grad koji obiluje kulturno istorijskim spomenicima i lokacijama koje su duboko utkane u lokalnu zajednicu i njen idenetitet. Od srednjovekovnih manastira (Pustinja, Ćelije), preko svedočanstva stvaranja prve srpske moderne države u 19. veku (spomen kompleks u Brankovini, Muselimov konak, kula Nenadovića), do perioda borbe za slobudu u prvom i drugom Svetskom ratu (Valjevska bolnica, spomenik borcima revolucije). U Valjevu se nalaze brojne ustanove kulture koje daju značajan doprinos kulturnom životu Srbije (Narodni muzej, Matična biblioteka, Moderna galerija, Valjevska gimnazija i dr.) Valjevo je srpskoj istoriji, kulturi i tradiciji podarilo brojne istaknute ličnosti koje su svojim delima ostavili dubok trag (prota Mateja Nenadović, Jakov Nenadović, Desanka Maksimović, Milovan Glišić, Ljuba Nenadović, Živojin Mišić, Ljuba Popović, Matija Bećković…)

Mnogi govore kako su valjevske ustanove kulture zatvorene za širu javnost, kako ne rade dobro svoj posao…a isti ti kritičari nisu posetili te ustanove prethodnih nekoliko godina…ili decenija. Slažem se da nije sve idealno, ali se mora priznati da ima pomaka. Ustanove i udruženja iz oblasti kulture kada prave događaj zainteresovane građane obaveštavaju štampanim pozivnicama, plakatima, mejlovima, najavljuju program u svim medijima, i moram da pohvali sve ustanove kulture su prisutne i aktivne na društvenim mrežama. Vaše podatke možete ostaviti u svakoj ustanovi pri poseti.

Pa šta još želite? Da Vam donose slike u krevet, sviraju dok ručate i čitaju dok spavate. Ili jednostavno priznajte da Vam kultura ne treba i prestanite da je komentarišete.

Sa druge strane, moram da iskoristim priliku da Vas upoznam sa jednim projektom Valjevske kulturne mreže VAKUM koji nosi naziv „Kultura aVAntura“. Projekat ima formu orijentacionog krosa tokom kojeg timovi učesnika (sastavljeni od po jednog učenika od 5. do 8. razreda iz jedne škole) imaju zadatak da obiđu jedan broj za kulturu i istoriju našeg grada važnih lokacija. Na svakoj od lokacija dobijaju zagonetku čije je rešenje vodi do sledeće lokacije. Kada dođu na zadatu lokaciju pored nove zagonetke dobijaju i kratku informaciju o značaju te lokacije za kulturu našeg grada. Svi timovi polaze u svoju avanturu sa istog mesta u razmaku od 10 minuta. Na kraju, kada svi stignu na cilj, organizovan je kratak test-kviz sa pitanjima sastavljenim od informacija koje su učesnici dobili tokom orijentacionog krosa.

Ovaj projekat sam pomenula zato što se, kada preklopimo kulturne događaje, osećam kao učesnik krosa. Nekada po nedelju dana nema nijedan događaj a onda sledeće nedelje tri dešavanja isti dan i u isto vreme. Primećujem da mediji polako odustaju i biraju šta žele da isprate. I tada se stvara utisak da se u Valjevu ništa ne dešava.

Kultura gubi publiku a samo najuporniji, na čelu sa Ljiljom Isidorović ,čekaju novu avanturu.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.