Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

STARINSKI OBIČAJ ZA TOPLINU NOVOG VREMENA

2.834

Članovi Pravoslavne  narodne hrišćanske zajednice „Vozdviženije Časnog Krsta“ drugu godinu zaredom organizovali mobu sečenja  drva u selu Sitarice i prikupili 50 kubika drva za siromašne sugrađane.

Nekada se bez njih nije mogla zamisliti  svakodnevica domaćinstava na seoskim područjima. Ono što se rukom moglo uraditi, delilo se i razmenjivalo. Prema polu i uzrastu, potrebi i sezoni onog što je čekalo da bude obavljeno. Danas, čuvena „moba“ tek da izvire iz sećanja vremešnih. Sa setom i pritajenom nadom da će se na zelenim poljima  ponovo znoj sa čela uz pesmu brisati. I nije uzalud… Bratstvo Pravoslavne narodne hrišćanske zajedinice „Vozdviždenije Časnog Krsta“ pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice  u Valjevu, drugu godinu zaredom prionulo je seči šume kako bi se obezbedio ogrev  za one koji nisu u mogućnosti  da ga kupe.

U selu Sitarice, zaseoku Krajnička glavica-Rajino brdo, šuma, dar Šumskog gazdinstva „Boranja“ i tridesetak vrlih težaka i domaćica. Duhovnik bratstva, protojerej-stavrofor Milinko Jović, prvi među jednakima. Drva se izvlače, seku, ravnomerno slažu, dok domaćice iz Udruženja „Zagrljaj“ i članice bratstva brinu da se ima čemu povratiti snaga. Skuvana su dva kotlića gulaša i pasulja, jedna ranija mesa, a nisu izostale ni pite, pivo i sokovi. Radi da svoj rad prilože bili su i meštani Sitarica, Stanine Reke i Suvodanja. Za gorivo se pobrinuo autoservis „Buca“, pivo i sokove poklonili su Valjevska pivara i diskont „Karađorđe“, hleb pekara „Toskana“ a za namirnice trgovac Miša, kako prota Jović kaže „član bratstva koji se u to najbolje razume“. Posebnu lepotu ovom, u današnjem vremenu brzine i otuđenosti, nesvakidašnjem događaju dale su bogomoljačke pesme, koje su odjekivale prelepim  planinskim krajolicima.

Prošle godine ogrev je obezbeđen  za 15 porodica. Najmanje toliko biće i ove, smatra prota Milinko Jović.

„Ne možemo sada da znamo, jer nekom treba kubik, nekom dva, nekom pet… Hvala Bogu, neko će se ogrejati, i to nas raduje“, kaže duhovnik bratstva, uz nadu da će moba nastaviti da živi.

Da živi i greje oko srca svakog ko joj se pridruži. Baš kao plamen drva u domovima onih o kojima blagočestivi hrišćani brinu.

Јadranka Janković

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.