Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

GRADSKI CENTRI U MESNIM ZAJEDICAMA

2.858

Kad je naša sadašnjost u znaku ekonomske krize koja ne zaobilazi ni Valjevo, moja inicijativa nisu grandiozni već infrastrukturni projekti primereni mogućnostima vremena i kapaciteta gradske vlasti. Zalažem se  za ravnomeran razvoj grada. Za lepu i savremenu infrastrukturu u svim  mesnim zajednicama. Da nam i periferija bude nalik na centar, koji odavno  jeste ponos Valjevaca i po čemu je grad prepoznatljiv u Srbiji.

Primeri i modeli savremenog stanovanja van najužih centralinh zona u svetskim metropolama mogu biti primenjeni i u našem gradu. Urbane rekonstrukcije i remodelacije postojećeg bloka već su od devedesetih godina prisutne i predstavljaju veliki izazov stručnjacima.

Ugledati se na primer Pariza (kvart Sevres i Versaj), Metelkove ulice u Ljubljani koja je postala kulturni distrikt,  Beograda koji ima Košutnjak, Golf naselje, Banovo brdo i Novi Beograd sa svojim internim centrima.

Valjevska naselja: Peti  puk, Sedlari, Gradac, Brđani… imaju objekte tzv. mesne zajednice, tržnice, pijace, neuređene parkinge, međuprostore i nedefinisane  površine iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka koje ne zadovoljavaju potrebe savremenog života. Ovakvi prostori imaju već postojeću infrastrukturu, dozvole i izgrađenu strukturu koja ima ogroman potencijal da prerastu u mini centre tih naselja, mini trgove, mesta okupljanja, sporta I rekreacije. Sada se nalaze u lošem stanju, propadaju i stecišta su marginalizovanih grupa.

Na Petom puku prepoznat je potencijal da se postojeća tržnica i pijaca integrišu u jedan savremeni multifunkcionalni  tržni centar koji zadovoljava sve sanitarne i higijenske uslove. Postojeći parking uz tržnicu minimalnim intervencijama , boljom organizacijom I ozelenjavanjem može olakšati saobraćajnu gužvu koja je uvek prisutna u ovoj zoni. Park i stadion takođe mogu biti deo ovog centra i na taj način postati uzorni primer kako se i u mesnoj zajednici  mogu modifikovati postoječe strukture. Ovom centru može se kasnije ako se ukaže potreba i zaživi na očekivani način dodati i neki kulturni sadržaji. Na ovaj način, pored zadovoljenja svakodnevnihj i osnovnih životnih potreba, može se popularizovati ceo kraj i dobiti svoj identitet.

Ovo je 21. vek i aktuelna gradska vlast morala bi da napusti praksu prethodnika, da se mesnih zajednica i njenih gradjana seti samo pred izbore pokušavajući da im “zamaže oči” asfaltiranjem 147 metara neke ulice. Vreme je da se otpočne sa modelima savremenog stanovanja na svim područjima grada. Projekat po projekat. Siguran sam da se tako može, uprkos teškim vremenima. Valjevo je predgrađe Beograda a tamo su  nam poslednjih godina masovno otišla deca.

Radovan Lazarevic, novinar

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.