Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

MEHANIČKI BERAČ SPAS ZA MALINU U PODGORINI

943

U selu Lopatnju, prvi put u Podgorini, malina je ubrana industrijskim mehaničkim beračem.

Prvi mehanički berač maline u Lopatanj stigao je zahvaljujući Dragoljubu Mitroviću, uglednom privredniku i vlasniku kompanije „Podgorina voće“, koja je jedna od većih u ovom području Srbije.

On je odlučio da kupi berač kako bi iskustva drugih u primeni savremenih tehnologija pokazao i voćarima u Podgorini. Mehaničko branje može u bliskoj budućnosti zameniti nedostajaću radnu snagu u selu, smatra Dragoljub, koji je sa svojom suprugom i komšijom, obrao veći malinjak vrlo brzo mehaničkim beračem.

To misli i Dejan Đurđević iz Lopatnja, koji je među prvima u selu prihvatio da na svom imanju isproba mogućnosti mehaničkog branja maline. Nakon prvog iskustva, Dejan je mišljenja „da je mehanički berač jedino rešenje za opstanak maline u selu jer nema radne snage i nema ko da radi“.

U to će se uveriti i drugi kooperanti, koje će Dragoljub pozivati da prisustvuju branjima i lično se uvere u praksi, kako radi berač.

Nakon prvog branja Dragoljub i Dejan su zadovoljni. Hektar zasada jesenjih sorti maline može se obrati za jedan dan mehaničkim beračem. Svako naredno branje je bolje i kvalitetnije. Berač menja veliki broj radnika. malina je čista i zadovoljavajućeg kvaliteta a rad je jednostavan.

Dragoljub i Dejan su optimisti  po pitanju budućnosti industrijskog berača u Podgorini.

Malinari u opštini Osečina imaju privilegiju da se upoznaju sa mogućnostima industrijskog berača maline. Takvu priliku bi trebalo da iskoriste, i dobro „izvagaju“ njegove prednosti, koje u budućnosti Podgoprine mogu nadomestiti  sve veće probleme u berbi maline.

 

M.J.M.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.