Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KAMEN, ČAJ I NAUKA U PAŠTRIĆU

4.371

Ribnička klisura proglašena je za prirodni park Srbije, Muzej kamena u  Paštiću jedinstven je u državi a tu pored njega, Kuća čaja, postaje sve  značajnija mionička insitucija.

U rodni Paštrić, Predrag Petrović Peca, kao najperspektivniji mladi  biolog u ondašnjoj Jugoslaviji, ipak se nije vratio uzalud.

Sporije nego što je očekivao, magistar biologije sa prestižnim  nagradama i jedan od najpoznatijih mladih istrazivača Srbije, ostvario  je san- da njegov Paštrić zajedno sa Ribničkom klisurom postane sve  privlačniji prirodni kompleks za domaaće i strane turiste.

Peca je ubeđen da će vrlo brzo Ribnička pećina, manastir i škola  vojvode Mišica, infrastrukturno biti povezani sa njegovim Muzejom kamena  i Kućom čaja i da će posetu tog jedinstvenog komleksa posetioci pamtiti  kao nesvakidašnju mioničku avanturu.

Peca godinama istražuje slepe miševe, sove i poskoke. Ako bi se pred  Ribničkom pećinom još otvorio mali prirodnjački muzej onda bi se Mionica  s razlogom svrstala među najpoželjnije turističke destinacije.

Oživljavanje Ribničke klisure novim sadržajima ima i smisla i  opravdanja jer se i dve Pecine kćerke na Poljoprivrednom fakultetu u  Beogradu veoma ozbiljno bave naučnim istraživanjima. Ivana je sa Pecom  osmislila Kuću čaja.

Domaćinstvo Predraga Pece Petrovića u Paštriću mesto je u Ribničkoj  klisuri gde svraća sve veći broj turista. Ne samo ljubitelja prirode već  i ljudi radoznalih da upoznaju neumornog borca koji savremenim konceptom  želi da ubrza razvoj svog domaćinstva i čitavog mioničkog kraja.

U Paštiću, na obeležavanju dana Muzeja kamena medju mnogobrojnim  gostima bili su i glumac Petar Božovic, kostimograf prof.dr Zagorka  Stojanović, jedan od najpoznatijih Valjevaca Dušan Mihailović, državni  sekretar u Ministarstvu lokalne samouprave Dragan Jeremić, advokat  Vasilije Tapuškovic, prof. dr Zoran Jokić, privrednik Milijan Vasić,  prvi čovek Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić i grupa  „Rotarijanaca“ iz Klermon Ferana.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.