Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

POSVEĆENICI I ŽRTVE VALJEVSKE BOLNICE

1.407

Ko su bili posvećenici i žrtve svog posla u Valjevskoj ratnoj bolnici otkriva u svojoj knjizi  dr Milić J. Milićević. Konstatuje da ukupan broj osoblja angažovanog u bolnici do oktobra 1915. godine čini 149 imena. Od toga je 85 lekara, 24 medicinara i 40 bolničara.

U Valjevskoj bolnici preminula su 33 lekara. Domaćih državljana bilo je 24, lekara zarobljenika osam i jedan Amerikanac, dr Semjuel Kuk. Najmlađa žrtva ujedno i jedina preminula  žena lekar bila je dr Draginja Babić, rođena Valjevka. Umrla je od tifusa sa tek 29 godina starosti.

-Bibliografija o Valjevskoj bolnici je zaista velika. Autori ovih dela nisu prikazali jednu činjenicu- da su Valjevsku bolnicu pre svega činili ljudi. Oni koji su bili žrtve, koji su kao što sam naslov knjige govori, bili posvećenici svog posla. Istoriju ne možemo sagledati bez ljudi, u ovom slučaju bez žrtve mnogih od njih koji su u periodu od 1914. do 1915. zaista uložoli nadčovečanske napore da spasu mnoge ljudske živote, naglašava Milićević.

Uz ovu knjigu čije izdanje je pomoglo Ministarstvo kulture, na pet panoa u krugu ustanove, Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo predstavio je Srpski sanitet i biografije članova i sanitetskog osoblja u Valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu.

– Na tri panoa predstavljene su kratke biografije srpskih lekara i srpskog medicinskog osoblja koje je žrtvovalo svoje živote  spasavajući naš narod, civilno stanovništvo i vojsku, ističe Nikola Ranisavljević, autor izložbe.

Istoričar Milić J. Milićević, priznaje da ni ovo istoriografsko delo o Valjevskoj ratnoj bolnici nije u potpunosti završeno. Konačne sudove i istine donose samo verski spisi. Ovim drugim, istorijskim delima, suđeno je da se konačnoj istini samo donekle približe.

 

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.