Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SEOSKO DRUŽENJE U JAUTINI

3.722

Do Točka u šumskom kompleksu Jautina u Goloj Glavi lako se stiže iz  svih pravaca. Asfalt je kroz Pajiće i Mitroviće a sam prilaz Točku koji  su bujice oštetile, primetili smo da su za ovu priliku meštani sami  uredili i omogućili lak dolazak na seosko druženje.

Točak je naziv za njihov izvor u šumi koji su  sami pre desetak godina  uredili. Napravili su tu veliki rezervoar vode koji u letnjim danima  kada presuše bunari u selu, dođe kao spas za napajanje stoke i zalivanje  useva. Voda izvire ispod bukovih žila, u debeloj hladovini, i kad se  pije hladna je kao iz frižidera. Nad rezervoarom meštani su napravili  trem da se u slučaju kiše imaju gde sakriti i nesmetano družiti.

Lovci Jautine bili su pokretači uređenja davno zapuštenog izvora ali i  inicijatori seoskog druženja. Glavni čovek za sva dešavanja u Jautini je  Ljuba Mitrović, nekada istaknuti omladinski aktivista Valjeva. Najveća  mu je podrška rođak Vlada Mitrović, koji sa svojom porodicom živi baš u  šumskom kompleksu gde pored ostalog brine i o rezervatu divljih svinja u  Jautini.

-Bog nam je podario lepo vreme pa nam je druženje u svemu uspelo.

Tridestak takmičara trude se da u kotlićima naprave najbolje gulaše.

Lovci se nadmeću u gađanju glinenih golubova. Deca se takmiče u brzom  trčanju a mladi u bacanju kamena s ramena. Za sve goste, uz pomoć  sponzora, obezbedili smo besplatan ručak. Želja je svih meštana da u  ovom zabačenom kraju pokažu slogu i želju za druženjem uprkos teškim  uslovima života. Druženja su potvrda da naše selo živi i opstaje i da  čeka bolja vremena- naglašava Ljuba Mitrović.

U Jautini smo primetili dobru organizaciju saobraćaja i svih takmičenja  koju su sproveli sami meštani. Svaki kotlić za gulaš imao je suncobran  Valjevske pivare, da zaštiti majstore od jakog sunca, jer se taj deo  programa odvijao van šume, na otvorenoj livadi. Bili su čelni ljudi  lovačkih udruženja iz Valjeva i Kamenice. Među privrednicima i Vidoje  Vujić. Prota Grozdan iz Oglađenovca molitvom je otvorio seosko druženje.

Ovu seosku manifestaciju koja spada u red najatraktivnijih u Valjevskom  kraju i na koju rado svraća veliki broj posetilaca, ove godine nisu  podržali iz gradske uprave. Zbog toga žale gostoprimljivi meštani.

Posle planiranih takmičenja, skup se spontano pretvorio u narodni vašar  koji ni ovde nije mogao bez šatre, muzike i specijaliteta sa ražnja.

Jautina sanja i živi za dan kada se pred Točkom okupljaju meštani i  druže sa svojim gostima iz Valjeva i okolnih mesta.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.