Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

IZ SANKOVIĆA U VELIKI SVET PO SLOBODU

2.440

Dan varoši, 14. januar, Mionica je dočekala kao „Šampion lokalnog  razvoja“ u oblasti servisa građana, sa novom halom sportova i drugim  značajnim infrastrukturnim objektima izgrađenim u prethodnoj godini.

Mionica se uvek sećala i svojih slavnih predaka, a jednom od njih,  ratniku-Soluncu Živojinu Laziću posvetila je monodramu po njegovom  ratnom dnevniku.

Posle 25 godina iščekivanja, Mionica je u prethodnoj godini dobila  modernu halu sportova, vrednu 133 miliona dinara. U saradnji sa  Kancelarijom za javna ulagaanja, izgradila je deset mostova, sanirala 8  velikih klizišta. Mionica se prva priključila na regionalni vodovod  Rovni i uradila 13,5 kilometara vodovodne mreže u 5 bezvodnih sela.

Rekonstruisala je i nekoliko osnovnih škola. Za izvanredne rezultate u radu sa građanima proglašena je „Šampionom  lokalnom razvoja“. Građani misle da  Mionici fali neka fabrika, da se zaposle mladi. Primećuju da sve ide na bolje, ali mic po mic. Žele da malo više mladi ostaju u Mionici.

U ovoj godini poseban je akcenat na privredne investicije i objekte  kulture.

-Danas naša varoš sija novim sjajem. Postali smo mesto u kojem se  gradi, mesto koje smanjuje broj nezaposlenih, mesto koje je društveno  odgovorno i socijalno osetljivo za sve slojeve društva. Ove godine  veliki akcenat dajemo na zapošljavanje. Već krajem meseca nemački  partner  „Auto kabel“ počinje sa radopm gde će do kraja  godine  zaposliti preko 150 radnika a u naredne tri godine i do 350, naglasava  Boban Jankovic, predsednik opstine Mionica.

Mnogi Mioničani imaju pretke junake koji su nam doneli pobedu iz  Velikog rata i sa Solunskog fronta. Jedan od njih je Živojin Lazić, iz mioničkog Sankovića. Njemu je posvećena pozorišna predstava, monodrama „Ratni dnevnik“. Uloga slavnog ratnika pripala je Stefanu Trifunoviću, rođenom  Mioničaninu.

-Predstava je veoma specifična upravo zato što pokušava da osvetli  priču iz ugla malog čoveka, dakle običnih redova, vojnika, koji pored  herojstva donosi i onu ljudsku priču, ono što mi ne vidimo u onim  velikim  generalsko herojskim pričama, nego vidimo jedan mali običan  život, kako to iz jednog malog sela Sankovica se krene put nekog velikog  sveta u vreme, kada je to jedino bilo moguće, kada je rat bio taj koji  je ljude pokretao sa svojih kućnih ognjišta, objašnjava Miroslav  Trifunović, reditelj predstave.

Monodramu „Ratni dnevnik Živojina Lazića“ za svoje sugrađane, povodom  dana varoši, priredio je sopstvenim snagama Kulturni centar Mionica.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.