Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SLOVENCI I VALJEVCI GRADE FABRIKU ORGANSKA ĐUBRIVA

2.596

Po ugledu na slovenačku fabriku „Humko“, u Srbiji će se graditi fabrika  organskih đubriva. Slovenci sa „Humkom Valjevo“ prave zajedničku fabriku  a u posao uključuju Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici koji će  obezbediti sirovine i radnu snagu.

Nedaleko od Bleda je „Humko“, najveća fabrika organskih đubriva i  supstrata u Sloveniji. Potražnja za 80 njihovih brendiranih proizvoda  velika je u Sloveniji, Istri i Dalmaciji. Ali, Slovenci, zbog evropskih  propisa, sve teže dolaze do sirovina za organska đubriva. Najviše im  nedostaje stajnjak.

-Nemamo većih dobavljača  organskog materijala kao što je stajsko  đubrivo, kao đubrad konja, pileći đubrad. Toga uopšte nema više jer u  Sloveniji sve ide  već u pelete koji se prodaju kao jedan jedini  proizvod, kaže Tomaž Čufer, direktor i vlasnik „Humka“, posle  razgledanja pogona njegove moderne fabrike.

Zato „Humko“ sve teže snabdeva povrtare, vinogradare i zadrugare u  Sloveniji. Slovenci žele saradnju sa Srbijom koja ima potrebne sirovine za  organska đubriva.

Svi su izgledi da ovakva fabrika organskih đubriva, po ugledu na  slovenački „Humko“, može zaživeti u Srbiji. U Valjevu razmišljaju o  takvoj investiciji.

-Cilj nam je da i mi u Srbiji napravimo fabriku organskih đubriva. Već  smo sklopili ugovor sa Kazneno-popravnim domom u Sremskoj Mitrovici,  koji će nam pomoći u radnoj snazi i sirovinama, objašnjava Ratibor  Đokić, suvlasnik „Humka“ Valjevo.

„Humko“ ce pored zatvorskog kruga u Sremskoj Mitrovici, na svom placu,  graditi pogon za organska đubriva.

– Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici ima oko 200 muznih krava,  imamo 46 konja lipicanera i taj stajnjak bi se koristio prevashodno za  proizvodnju takozvanog lisnjaka, odnosno organskog đubriva. Nama je  pored same te proizvodnje jako bitno to što će ovo uticati na  resocijalizaciju osuđenih lica i njihovo osposobljavanje za život posle  odsluženja kazne, izjavljuje Nebojša Draganić, zamenik upravnika  Kqazneno poporavnog zavoda.

Prve količine organskih đubriva proizvedenih u Srbiji mogu se očekivati  na proleće. Po svoj prilici biće namenjene za područje Zlatibora, odakle  je za sada najveće interesovanje za ovaj ekološki proizvod.

LA.R.

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.