Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KAMIONŽIJE TAMNAVOM JURE

3.067

Uzbudljive su i zahtevne scene nove TV serije RTS-a, koja se ovog leta snima na teritoriji ubske opštine.Gordan Mihić napisao je tekst za „Kamiondžije 3“, kao omaž staroj seriji, ali je ispratio potpuno nove likove, njihove avanture, ljubavi i životne probleme. Dva čoveka, Baju i Žiću, koji nikad ne bi drugovali, spojile su životne okolnosti da budu prijatelji, vozači. Sve ostalo u komediji je drugačije.

-Mi se ninakoji način  niti upoređujemo, niti imamo neki veliki poriv da budemo slični sa starim „Kamiondžijama“. Ovo je jedna potpuno nova priča, sa potpuno novim likovima. Naravno, pisac i idejni tvorac ove serije, Gordan Mihić, je isti. Isti čovek je osmislio i ove kamiondžije. Srž esencije ove priče  jeste ista borba malog čoveka za egzistenciju i jedna topla prijateljska priča, zapravo dva čoveka koja  verovatno nikad ne bi drugovala i koji su potpuno različitih naravi  i biografije. Ta životna muka spaja ih i oni zajedno počinju da voze kamion. Postoji i taj socijalni elemenat koji je Mihić gajio i još od crnog talasa pa naviše, i postoje ti neki komični elementi. Rekao bih da su to neke sličnosti sa ovim prvim serijalom, objašnjava reditelj Filip Čolović.

Posle pola veka nove kamiondžije, Baju i Žiću, tumače Nenad Jezdic i Tihimir Stanić. Kad su ostali bez posla, gledajući reprizu kultne serije „Kamiondžije“, kada su iza upravljača, sedela, dva vozača malo jača, legendarni Paja i Jare, odlučili su da kupe kamion i osnuju firmu za prevoz robe. Nastaju tako priče malih ljudi  o nevoljama i snovima o boljem životu.

– Ovo se nastavlja na onu iskonsku i čuvenu , veličanstvenu , večitu priču „Kamiondžija“ koje smo i mi kao klinci imali priliku da gledamo i da odrastamo kroz te serije, kroz te karaktere, kroz te likove. Ja samo mislim da su ta dva karaktera nekako univerzalna u svojim traganjima, u svojim poimanjima sveta i društva i drugih ljudi oko sebe. I zato, iz tog razloga se naslanjamo na onog Paju i na onog Jareta, a ovo zapravo nije to. I to su te univerzalne sudbine, to su te svakodnevne pojave, autentična priča o srpskom ortakluku. Ortakluk je nešto što je duboko uvreženo u vid poslovanja, način razmišljanja o poslu. I eto, s toga su i ova dva lika takođe ortaci. Iz tog razloga i oni pribavljaju  kamion. I naravno, po poreklu spisateljskom, ovo jeste Gordan Mihić, ovo jesu sliučni karakteri, naslanjaju se na te karaktere, ali mi to nikada ne možemo biti. Mi to i ne želimo. Mi samo nekako želimo da udahnemo  neku novu dimenziju, neko novo značenje onim starim likovima i da ponudimo ova neka dva nova, naglašava Nenad Jezdić.

Sve skupa je jedna jako dobra atmosfera za rad, i svi su nekako raspoloženi u odnosu na ovaj projekat. Valjda, ta mitska priča o „Kamiondžijama“, valjda ta dva čoveka koja su obeležila jedan veliki  i značajan period u kinematografiji. Pavle Vujisić i Miodrag Petrović Čkalja su zaslužni u suštini što nas svuda dočekuju sa velikim i divnim raspoloženjem. Nadam se da će biti dovoljno duhovito i dovoljno zanimljivo publici. Ako im bude zanimljivo u meri u kojoj je nama zanimljivo da ovo snimamo, onda smo uspeli, poručuje Tihomir Stanić.

Na brojnim lokacijama, sa 150 glumaca, priprema se tako materijal za 20 epizoda. Poslednja klapa pašće polovinom septembra a gledaoci RTS-a na prvom programu emitovanje serije „Kamiondžije 3“ mogu očekivati u decembru.

LA.R.

 


			

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.