Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

KLUB ISTRAŽIVAČA ZA PONOS VALJEVA

2.995

U nedelju je u valjevskom Domu omladine u prisustvu mnogih naučnih radnika i eminentnih stručnjaka, predstavnika pokroviteljskih organizacija, pomagača akcije i saradnika, održana osnivačka skupština prvog jugoslovenskog Kluba mladih istraživača. Klub, koji već nekoliko meseci postoji i radi, i zvanično je stekao pravo građanstva.


Na skupštini je za predsednika izabran Dušan Mihajlović, student prava, potpredsednik je Voja Milutinović, student medicine, predsednik Stručnog saveta je Tibor Sekelj, naš najpoznatiji istraživač, a potpredsednik je Mića Vićentić, direktor valjevskog Doma omladine. Vođa geografskih istraživanja je Slobodan Čitaković, student Rudarsko-geološkog fakulteta, prirodnjačkih istraživanja Vlaja Nedeljković, student mašinstva, društveno-istorijskih Voja Milutinović, student medicine, planinarsko-speleoloških istraživanja Mića Janković, profesor fizičkog vaspitanja, službe za dokumentaciju Mirko Vukobrat, student prava i vođa pomoćnih delatnosti Dule Milutinović, student mašinstva.
Klub mladih istraživača predstavlja novinu u načinu organizovanja mladih i prvi je takve vrste u zemlji. U njemu će biti okupljeni svi mladi zainteresovani za naučno-istraživački rad iz bilo koje oblasti vezane za proučavanje prirode.


Osnovni ciljevi članova Kluba su da na temeljima nauke, stvaralačkim radom proširuju svoje znanje, zadovoljavaju hobije i korisno provode slobodno vreme, da razvijaju ljubav prema prirodi, rade na istraživanju njenih pojava, zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti, kao i da neguju aktivan odnos prema praksi kao temelju naučnih saznanja.

Članovi Kluba će takođe predano raditi na širenju tekovina nauke, kulture i tehnike među mladima i kroz zajednički rad sa mladima iz naše zemlje učestvovati u jačanju i širenju bratstva i jedinstva .


Geografska istraživanja obaviće geološka i topografska grupa, prirodnjačkim istraživanjima baviće se grupa za floru, grupa za ishranu u prirodi, grupa za faunu i grupa za paleontologiju, društveno-istorijska istraživanja vršiće grupa za folklor i duhovnu kulturu, grupa za etnografiju i materijalnu kulturu, grupa za istoriju, grupa za sociologiju i grupa za izučavanje jezika, dok će planinarsko-speleološka istraživanja voditi istoimena grupa.


Klub takođe ima uredno vođenu dokumentaciju koju obavljaju pres, foto-kino i likovna služba, a u njihovom sastavu radiće i biblioteka , arhiva i grupa za statistiku.


Prva ekspedicija Kluba mladih istraživača biće izvedena od 5. do 25. jula pod nazivom „Durmitor 69“. Svaka grupa odavno je napravila planove priprema za eksediciju a neke grupe već su izvele vrlo uspešno akcije u okolini Valjeva.

Za saradnju su angažovani i najeminentniji jugoslovenski stručnjaci a pojedine istraživačke grupe uspostavile su kontakte sa naučnim institutima i muzejima koji su direktno zainteresovani za akcije Kluba.

Grupa za floru sarađuje sa Prirodnjačkim muzejem, Botaničkom baštom i Biološkim institutom u Beogradu i odgovarajućim institutom u Sarajevu i Titogradu. Grupa za ishranu uspostavila je saradnju sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu, Zavodom za zaštitu prirode SR Srbije i istim zavodom u Crnoj Gori.

Što se tiče pomoći pri organizovanju Kluba i finansiranju akcije, ona je već delimično obezbeđena. Naišlo se na dobro razumevanje i kod mnogih organizacija u gradu. Opštinska konferencija Saveza omladine prihvatila je organizaciju akcije a Dom omladine je obezbedio prostorije. Republička konferencija Saveza omladine Srbije i nedeljni ilustrovani list „Front“ prihvatili su pokroviteljstvo akcije „Durmitor 69“.

Mirko VUKOBRAT
(„Napred“, 21. februar 1969.)
Fotografije: Foto služba Kluba mladih istraživača

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.