Internet novine
Nezavisne Internet novine valjevskog kraja

SPISKOVI ZA TREBER U VALJEVSKOJ PIVARI

2.612

Valjevski stočari imaju mogućnost da i dalje treberom hrane svoja grla. Zbog hranljivih materija, najviše ga koriste za ishranu muznih krava jer povećava njihovu mlečnost.

I mladi stočar Aleksandar Nikolić iz Donje Bukovice dolazi po stočnu hranu u Valjevsku pivaru. Redovan je kupac trebera nastalog od pivarskog slada. Ovde, ječam i dalje koriste u pivarskoj tehnologiji pa su u mogućnosti da imaju treber. Za bolju mlečnost krava muzara  treber su kupovali i Aleksandrovi, otac i deda.

-U domaćinstvu imamo do 40 grla. Treber uzimamo tri puta mesečno po dve mere. Koristimo za mlečno govedarstvo, za ishranu krava a takođe koristimo i za tov junadi, kaže Aleksandar.

Interesovanje valjevskih stočara za treber je veliko. Pivara nije u mogućnosti da udovolji svima pa je prinuđena da pravi mesečne spiskove za raspodelu trebera.

-Mi i dalje proizvodimo pivo na tradicionalan način. Osnova za proizvodnju piva je pivarski slad koji se nalazi u našem sporednom proizvodu treberu, odnosno pivskom tropu koji prodajemo našim poljoprivrednim proizvođačima, naglašava Branko Bojić, tehnolog Valjevske pivare.

Stručnjaci preporučuju kontrolisanu ishranu stoke treberom i uvek posle muže da mleko ne bi primilo miris. Maksimalna količina je 15 kilograma po kravi dnevno.

-Naučno je dokazano, i eksperimentalno i praktično, da upotreba trebera u ishrani domaćih životinja kada je u pitanju proizvodnja mleka, znači ishrani muznih krava, da on itekako pozitivno utiče  na podizanje nivoa proizvodnje mleka. Isto tako imamo odličnih rezultata kada je u pitanju ishrana drugih kategorija domaćih životinja, posebno kada je u pitanju recimo proizvodnja mesa, objašnjava dr Radoslav Vujić, iz Stručne poljoprivredne službe Valjevo.

Treber je zdrava stočna hrana, spečifičnog hemijskog sastava, sa određenim procentima proteina i vitamina kompleksa B. Samim tim kvalitetniji si i zdraviji mleko i svi mlečni proizvodi.

LA.R.

 

Komentari su zatvoreni, ali trackbacks and pingbacks su dozvoljeni.